Deri melanomu hastalarına güncel yaklaşımlar, klinik uygulamalar ve sağkalımı değiştiren etkenler
Current approaches to skin melanoma patients, clinical applications and factors that change survival
  1. Tez No: 484689
  2. Yazar: SERKAN İLHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLENEN ÖZKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Deri melanomu, Antalya bölgesi, Breslow kalınlığı, Sentinel lenf nodu, Evreleme, Cutaneus melanoma, Antalya region, Breslow thickness, Sentinel lymph node, staging
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne başvuran deri malign melanomu demografik, histopatolojik, klinik özelliklerini tanımlamak, başvuru anındaki evrelemesini yapmak ve uygulanan cerrahi tedavi sonucu elde edilen sağkalım oranlarını değerlendirmek Metot: Kliniğimize başvuran hasta arşivi 2001-2017 yılları arası geriye dönük taranarak deri melanomu ön tanısıyla başvurarak opere edilen ya da dışmerkezde ilk operasyonu yapılarak deri melanomu tanısıyla yönlendirilen, bölümümüzde tamamlayıcı cerrahi yapılan 164 hastanın veri analizini içermektedir. Sonuçlar: Başvuran hastaların median yaşı 56 ve 98 hasta (%59,8'i) erkekti. En sık görülen histolojik alt tip noduler melanomaydı (35 hasta, %21,3). En sık görülen bölge, alt ekstremiteydi (55 hasta, %33,5). En sık görülen Breslow kalınlığı 4 mm'den büyük olan gruptu (61 hasta, %37,2). Sadece 24 hastanın (%14,6) 1 mm'den küçük olduğu görüldü. 76 hastaya sentinel lenf nodu işaretlemesi yapıldığı, toplamda 101 hastaya lenf nodu diseksiyonu yapıldığı görüldü. Evreleme için yeterli verisi olan 158 hastadan en sık görülen klinik evrenin 73 hasta (tüm hastaların %44,5'i) ile evre 2 olduğu görüldü. Beş yıllık genel sağkalım %58 olarak hesaplandı. Sonuç olarak: Çalışmamız 10 yıldan fazla süreyi içeren, tek bir cerrahi kliniğin güncel deneyimlerini paylaştığı ve uygulanan tedavi sonucunda elde edilen sağkalımın hesaplandığı, Antalya ve bölgesi deri melanomu demografik, histolojik ve klinik dağılımı hakkında bilgi veren, sorunların tespiti ve çözümler için öneriler sunan tanımsal bir çalışma özelliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: To define the demographic, histopathologic and clinic characteristics of patients who applied to Akdeniz Univercity hospital and to define the stage at the application date to our clinic and to evaluate the survival rates after the surgical treatment. Methods: The data was collected from the archives of Akdeniz Univercity Hospital Plastic Reconstructive Surgery Department between 2001-2017 years, ın a retrospective way. This article contains 164 patients data analysis of which was first applied to our deparment and operated or, patients who was referred to our clinic after first surgery with the diagnose of cutaneus melanoma. Results: The patient median age was 56 years and 98 (%59,8) patients were males. The most commen subtype was noduler melanoma (n=35, %21,3). The most common primary site was the lower extremities (n=55, %33,5). The most common Breslow thickness was >4mm (n=61, %37,2). Only 24 (%14,6) patients' Breslow thickness is less than 1mm. Sentinel node was looked in 76 patients. Complete lymphadenectomy were done to 101 patients. In 158 patients whose data were enough to evaluate the stage, the most common stage was stage 2 (n=73, %44,5). Five year overall survival rate is %58. Conclusion: Our presentation is descriptive article that includes current experince and outcomes of surgical therapy of our department more than 10 yearsin 164 cutaneus melanma patients. It gives a snapshot info about demografic, histologic, clinic distrubution and survival analysis of cutaneus melanoma patients in Antalya region.