Maternal D vitamini uygulamasının prematüre bebeklerde postnatal etkileri
Vitamin D supplementation in pregnancy: Postnatal effects on preterm infant
  1. Tez No: 484710
  2. Yazar: ÖZLEM SERT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AKÇAKUŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: 25-OH D vitamini, neonatal morbidite, prematürite, 25-OH vitamin D, neonatal morbidity, prematurity
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
D vitamini kalsiyum homeostazisini düzenlemesinin yanı sıra pro-apopitotik, antiinflamatuvar ve immün-modülatuar özelliklere de sahiptir. Prematüre bebekler D vitamini eksikliği açısından özellikle risk altındadır. Bu çalışmanın amacı preterm eylem ile başvuran gebelere verilen 25-OH D vitamini replasmanının doğan prematüre bebeğe postnatal etkilerini araştırmaktır. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne Nisan 2017 ile Ekim 2017 tarihleri arasında preterm eylem ile başvuran gebeler araştırmaya dahil edildi. Çalışmaya alınan 29 gebeden 2 tanesi gebelik süresince düzenli D vitamini profilaksisi kullanmıştı. 2 gebelik ölü doğum ile sonuçlandığından izlemden çıkarıldı. Gebelerin hiçbirinin D vitamini yeterli düzeyde saptanmadı. Tüm gebelerin ortalama D vitamini düzeyi 10.83 ng/ml (4.2-23.1) idi. 27 gebenin 12 tanesinde (%44.5) hipokalsemi görüldü. Preterm doğan 15 bebekten sadece bir tanesinin D vitamini düzeyi yeterli olarak ölçüldü Hasta grubuna alınarak D vitamini tedavisi verilen 12 gebenin ikisi preterm doğum yaptı; diğer 10 gebenin tokoliz ve D vitamini tedavisi sonrasında preterm eylem riski ortadan kalktı. Preterm doğan bebeklerde doğumda kord kanından alınan D vitamini düzeylerinin maternal D vitamini ile ilişkili olduğu (p0.05). Preterm doğan 15 bebeğin neonatal ve maternal D vitamini düzeyleri ile yoğunbakımda kalış süreleri arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı saptanmadı (p>0.05). Araştırma sonucu gebelikte D vitamini eksikliğinin yaygın olduğunu, maternal D vitamini düzeyi ile bebek D vitamini düzeyinin doğrudan ilişkili olduğunu ve D vitamini replasmanının preterm doğumun önlenmesinde etkili olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Vitamin D plays an important role in calcium homeostasis. It has also pro-apoptotic, antiinflammatory and immunmodulatory effects. Especially preterm infants are in great risk of vitamin D deficiency. A prospective observational study was conducted to investigate the effects of maternal 25-OH D vitamin supplementation on postnatal life of preterm infant. Pregnants admitted to our hospital between April 2017 and October 2017 with preterm labor were included in the study. Twenty nine pregnants were enrolled. Only two patients were taking vitamin D prophylaxis regularly during pregnancy. Two pregnants were discarded because of having stillbirth. None of the pregnants had sufficient vitamin D level. The mean vitamin D level of all pregnants was 10.83 ng/ml (4.2-23.1). Twelve pregnants (44.5%) had hypocalcemia. Fifteen pregnants having preterm birth were included in control group. Only one of 15 preterm infants had sufficient vitamin D level. Twelve pregnants attended with preterm labor were included in study group. Patients in study group got vitamin D treatment (50.000 IU oral, weekly). In study group, ten pregnants had no more risk of preterm delivery after vitamin D and tocolytic treatment and were discharged. It was determined that the vitamin D level in cord blood samples of preterm infants was related to maternal vitamin D level (p0.05). The length of stay in neonatal intensive care unit of 15 preterm infants was not related to neonatal or maternal vitamin D levels (p>0.05). This study shows that vitamin D deficiency in pregnancy is common. It was shown that vitamin D level of the infant is directly related to maternal vitamin D level and vitamin D may play role in decreasing the risk of preterm delivery.