Pediatrik temel yaşam desteği sırasında görsel ve işitsel geri bildirim eğitimlerinin göğüs basılarının kalitesi üzerine etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the efficacy of the visual and auditor feed statement trends on the quality of the chest compressi̇on during the pediatric basic life support
  1. Tez No: 484711
  2. Yazar: AYÇA AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ DURSUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Temel yaşam desteği, simülasyon, göğüs basısı, kardiyopulmoner canlandırma, Basic life support, simulation, chest compression, cardiopulmonary resuscitation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Çalışmanın temel amacı görsel ve işitsel geri bildirim içeren eğitimin canlandırma uygulamalarının yeterliliği üzerine etkilerinin değerlendirilmesidir. Yöntem: Araştırma Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Simülasyon merkezinde 31 Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı araştırma görevlisi ile yapılmıştır. Maket üzerine yerleştirilen algaçlar ile göğüs basısı derinliği ve sayısı iki dakikalık canlandırma süresince kayıt edilmiştir. İlk değerlendirmeden 1 hafta sonra 5 dakikalık bireysel görsel ve işitsel geri bildirim içeren uygulamalı eğitim verilmiştir. Sonrasında ilk değerlendirme yeniden yapılarak eğitimin istenilen hedeflere ulaşmadaki etkinliği araştırılmıştır. Bulgular: Çalışmada eğitim sonrası bası derinliğinin ortalamasında 4,44 ± 0,86'dan 4,71 ± 0,90'a istatistiksel olarak anlamlı olmayan bir artış sağlanabilirken, toplam bası sayısı 179 ± 24'den, eğitim sonrasında ortalama 168 ± 26'ya düşmüştür. Hedeflenen hızdaki bası sayısının eğitim sonrası arttığı gözlenmiştir. Sonuç: 5 dakikalık görsel ve işitsel geri bildirimli bireysel eğitim canlandırmanın kalitesi üzerine etkilidir. Hedef hız ve hedef derinlikteki bası oranlarında artış sağlamıştır. Ancak önerilen hız ve derinlik ortalamasına ulaşılmasını sağlamakta yeterli bulunmamış, hatta toplam hızı olumsuz etkilemiştir. İdeal eğitim yönteminin tanımlanması için tekrarlayan meslek içi eğitimlerin, farklı yöntemler ile uygulanan eğitimlerin (Örnek; metronom) sonuçlarının karşılaştırıldığı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The main aim of the study was to assess the effects of training (visual and auditory feedback) on the adequacy of resuscitation. Method: We trained 31 research assistants working at the Department of Child Health and Diseases of the Simulation Center of the Faculty of Medicine at Akdeniz University. The depths to which the chest were compressed and the number of pressure applications during 2 min of resuscitation were recorded. One week after initial assessment, 5 min of hands-on training (including individual visual and auditory feedback) was given. After initial evaluation, we determined if the desired educational goals had been attained. Results: The compression depth increased from 4.44 ± 0.86 to 4.71 ± 0.90 cm after training, and the total number of compressions fell from 179 ± 24 to 168 ± 26, but these changes were not significant. The number of pressure applications approached the target rate after training. Conclusion: A total of 5 min of individual visual and auditory feedback influenced the quality of resuscitation and increased the number of compressions attaining the target rate and depth. However, the recommended rate and depth were not in fact attained, and indeed, the total rates were adversely affected. To develop an ideal training method, it is necessary to compare the results of repetitive in-service training and those of other educational methods (e.g., using a metronome).