Değişken ortam antrenmanlarının teniste servis atma sürati üzerine etkisinin incelenmesi
The effect of instability resistance training on service speed in tennis
  1. Tez No: 484736
  2. Yazar: İBRAHİM DAĞYURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL ALPARSLAN ERMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Tenis, Kuvvet, Antrenman, Nöromuskuler, Denge, Tennis, Strength, Training, Exercise, Neuromuscular, Balance
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı; Antrenmansız ama aktif erkek üniversite öğrencilerine yaptırılan tenis teknik çalışmalarıyla kombine edilmiş geleneksel ve askı aparatı ile yapılan kuvvet antrenmanların serviste patlayıcı kuvvet üzerine etkisini incelemektir. Yöntem: Çalışmaya yaşları 20.13 ± 1.23 yıl olan toplam 61 erkek Akdeniz Üniversitesi öğrencisi gönüllü olarak katılmıştır. Araştırmaya katılanlar rastgele yöntemle 3 farklı gruba ayrılmıştır. Bu gruplar; Askı Antrenman Grubu (AAG), askı aparatı kullanarak kuvvet antrenmanı ve tenis antrenmanı yapan grup (n=21), Geleneksel Kuvvet Antrenman Grubu (GKAG), geleneksel yollarla kuvvet antrenmanı ve tenis antrenmanı yapan grup (n=22) ve Kontrol Grubu (KG) sadece tenis antrenmanı yapan grup (n=18). Tüm gruplara hazırlanan 60'ar dakikalık birim antrenman programları haftada 3 gün 8 hafta süresince toplam 24 antrenman olarak uygulanmıştır. Ölçüm dönemleri Ön Test (ÖT) antrenman periyodu başlamadan önce, Son Test (ST) antrenman periyodunun hemen bitiminde (8. Hafta sonunda) yapılmıştır. Tüm katılımcılara Antropometrik ölçümler, Denge Testi (KAT 2000), İzokinetik Kuvvet Testi (Cybex), Şınav Testi, Flamingo Denge Testi, Servis Hızı Testi, Servis ve Yer Vuruşları İsabet Testi uygulanmıştır. Bulgular: AAG'un servis hızı ölçümleri sonuçlarına göre (ÖT: 27.44±5.28, ST: 37.70±4.67 P0.05). Sonuç: Çalışmadan elde edilen bulgulara göre, kuvvet antrenmanı yapan grupların birçok parametrede değişim gösterdiği, AAG'taki gelişimin diğer gruplara göre daha fazla olduğu söylenebilir. En az gelişim gösteren grubun ise kontrol gurubu olduğu anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate the explosive power effect of strength exercise that has done with the suspension device and combined traditional tennis technics on service strokes on active but untrained male university students. Method:61 male AkdenizUniversity students who are 20.13 = 1.23 years old age has attended to this study as volunteer. Attenders were divided into 3 different groups with random techniques. These groups: Suspension Device Group (AAG), the group that has done regular tennis exercise and strength exercise with suspension device (n=21). Traditional Strength Exercise Group (GKAG), the group that has done exercise in a traditional way (n=22) and control group (KG), the group that has done only tennis exercise (n=18). 60 minutes of unit training sessions that has prepared has been applied as 3 days a week for 8 week, in total as 24 training session to the all groups. Measurement periods, Pre-Test (ÖT), performed before training sessions started. Pos-Ttest (ST) performed right after training session ended, at the end of 8th week. Anaerobic measurements, balance test (KAT 2000), isokinetic strength measurement test, Push Up test, Flamingo Balance Test, Service Stroke Speed Velocity test and ground strokes hit test performed on all subjects. Findings: It is understood that service stroke rate (ÖT: 44.76±10.40, ST: 66.27±13.95 P0.05). Result: Based on the findings obtained from this study, it is clear that the groups that have done strength exercise showed alteration in most of the parameters. And it can be said that the development in the suspension device training group is higher than the other groups. It is understood that the at least developed group is the control group.