Gestasyonel diyabette mikroRNA-223'ün plasentadaki ekspresyonunun değerlendirilmesi
Assessment of miR-223 expression on placenta in gestational diabetes
- Tez No: 484735
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİJLE KİPMEN KORGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Gestationel diabetes mellitus, placenta, microRNA-223, adiponectin
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Plasenta, besin maddelerinin ve gazların, anne-fetüs dolaşım sisteminin düzenleyicisidir. Plasental transport fonksiyonlarındaki değişiklikler, gelişmekte olan fetüs üzerindeki GDM metabolik anormalliklerinin etkisini değiştirebilmektedir. Gebeliğin üçüncü trimesterinde, önemli miktardaki adiponektin eksikliği, plasenta aracılı GDM komplikasyonlarıyla ilişkilendirilmektedir. Plasental ekspresyonlarıyla karekterize olan miRNA'ların, GDM tanısında, yeni ve etkili biyomarkerlar olarak önemli rolü olduğu düşünülmektedir. Çalışmamızda, üçüncü trimesterdeki, plasenta miR-223 ekspresyonu ve serum adiponektin seviyesi arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi hedeflemekteyiz. Yöntem: Bu çalışmada, plasenta dokusu ve serum, üçüncü trimester gebelerden elde edildi. Adiponektinin maternal serum konsantrasyonu ve miR-223'ün plasental numune ekspresyonu ölçüldü. miRNA-223 ekspresyonu, plasenta dokularında Real-time PCR ile adiponektin düzeyleri ise ELİSA yöntemiyle değerlendirildi. Bulgular: Real-time PCR bulgularına göre, GDM grubu, kontrol grubuyla karşılaştırıldığında, plasentadaki miR-223 ekpresyonu istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde azalma belirlendi. ELİSA sonuçlarına göre, kontrol grubuyla karşılaştırılan GDM grubundaki serum adiponektin miktarının azaldığı, ancak gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadığı gözlendi. Sonuç: Sonuç olarak, miR-223'ün, GDM'nin tanı ve tedavisiyle ilişkili olarak yeni bir biyomarker olabileceği düşünülmektedir. Son literatür çalışmalarında, maternal, fetal ve plasental süreçleri regüle ettiği belirtilen adiponektinin, GDM'li plasentalardaki miR-223 ekspresyonuna olan katkısını anlamak için,daha çok kanıta ihtiyaç duyulmaktadır. AnahtarKelimeler: Gestasyonel diyabet, plasenta, mikroRNA-223, adiponektin
Özet (Çeviri)
Objective: The placenta is regulator of materno-fetal transport of nutrients and gases. Alterations in placental transport functions can modify the impact of metabolic abnormalities of GDM on the developing fetus. Severe adiponectin deficiency in the third trimester of pregnancy has been associated with risks of placenta-mediated complications of GDM. Placental expressions of characterized miRNAs is thought to play an important role in the diagnosis of GDM as novel and effective biomarkers. We aimed to estimated the association between third-trimester miR-223 expressions of placenta and adiponectin levels of serum. Method: This study included placental tissue and serum was obtained from third trimester pregnancies. Maternal serum concentrations of adiponectin and placental sample expressions of miR-223 were measured. Expressions of miR-223 in the placenta were evaluated Real-time PCR and levels of adiponectin was determined by ELISA method. Results: According to the findings of Real-time PCR, expression of miR-223 decreased in the statistically significant range in GDM group compared to control group in placenta. According to the findings of ELISA, expression of adiponectin decreased in GDM group compared to control group in serum, but there was not statistically significant difference between other groups. Conclusion: To conclude, miR-223 is considered to be a novel biomarker related to diagnosis and treatment of GDM. Given the abundant, recent literature, it is now increasingly clear that adiponectin also known as in the regulation of maternal, fetal and placental process may potentially contribute to better expression of miR-223 on placenta, with further evidence needed to clarify its true in this with GDM.