İmam hatip okulları ile normal okullarda öğrenim gören ortaokul öğrencilerin beden eğitimi dersine ilişkin tutumlarının belirlenmesi ( Ankara il örneği )
Determination of attitudes of the secondary school students who are studying at imam hatip schools and normal schools regarding the physical education course (Ankara province example)
  1. Tez No: 484853
  2. Yazar: TUĞBA ISLICIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Tutum, Beden Eğitimi ve Spor, Ortaokul, Attitude, Physical Eduaction and Sports, Secondary Schools
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmadaimam – hatip ortaokullarında öğrenim gören öğrenciler ile ortaokullarda öğrenim gören öğrencilerinin beden eğitimi ve spor derslerine ilişkin tutumlarını karşılaştırıp, değerlendirmek amaçlanmıştır. Bu araştırmaya Ankara Altındağ ilçesine bağlı 5 ortaokulda ve 4 imam- hatip ortaokulunda öğrenim gören beşinci, altıncı, yedinci ve sekizinci sınıflardan rast gele seçilmiş 1867 öğrenci katılmıştır. Veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Anketin birinci bölümünde demografik özellikler, ikinci bölümünde ise Demirhan ve Altay (2001)'ın revize ettiği, beden eğitimi ve spor tutum ölçeği (BESTÖ) yer almıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde SPSS (16) istatistik programı kullanılmış ve anlamlılık düzeyi (p0,05). Cinsiyete göre, sınıf değişkenine göre, okul başarı düzeylerine göre, baba eğitim düzeyine göre, anne ve baba mesleklerine göre, gelir düzeylerine göre, ailelerinin spor yapmaya izin verip vermemesine göre ve aile içinde spor yapanların olup olmamasına göre değişkenlere bakıldığında ise anlamlı fark görülmektedir (p>0,05). Ölçeğin Cronbach Alpha Güvenirlik katsayısı 0.93, sınıf içi korelasyon katsayısı 0.85, ölçüt geçerliliği katsayısı 0.83 olarak hesaplanmıştı.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to compare and evaluate attitudes of imam hatip schools and secondary schools students towards physical education and sports lesson. Totally 1867 students, who are selected randomly from 5 secondary schools and 4 imam hatip secondary schools fifth, sixth, seventh and eighth grade were participated to this study. Survey method was used to collect data. Demographic data are covered in the first part of the survey, in the second part the scale of physical education and attitude which is revised Demirhan and Altay (2001) is used. SPSS (16) statistics programme used to evaluate the data and the level of significance was taken as (p0,05). However, a significant difference was observed when gender, level of class, school achievement level, educational background of father, level of income of the family, whether or not their parents allow them to do sports and whether or not there are somebody is sportive in their family was found out (p>0,05). Cronbach alfa reliability coefficient, in-class correlation coefficient and criterion validity coefficient were calculated respectively 0.93, 0.85, 0.83.