Yabancı uyruklu çocuk hastaların hastaneye yatış sürecini ve ebeveynleri üzerine etkisinin incelenmesi
Assessment of hospitalizing process of foreign national pediatric patients and its effect on their parents
- Tez No: 484863
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEHİCE EKİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, çocuk hasta, hastaneye yatış, ebeveyn, yabancı uyruklu
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırma, yabancı uyruklu çocuk hastaların hastaneye yatış sürecini ve ebeveynleri üzerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini, çocuğu hastanede yatan yabancı uyruklu 103 ebeveynden oluşmuştur. Araştırmanın verileri, Çocuk ve Aileyi Tanıtıcı Bilgi Formu, Yabancı Uyruklu Çocuk Hastaların Hastaneye Yatış Sürecini ve Ebeveynlere Etkisini Belirleme Formu kullanılarak toplanmıştır. Veriler; sayı, yüzde, Fisher'in kesin ,post-hoc, kikare analizi ile incelenmiştir. İstatistiksel anlamlılık değeri p˂0,05 kabul edilmiştir. Yabancı uyruklu çocukların tamamı konjenital kalp hastalığı tanısı ve ameliyatı nedeniyle araştırmanın yapıldığı hastanede yatmıştır. Çocukların ve ailelerinin çoğunluğunun Irak uyruklu (% 80,2) olduğu belirlenmiştir. Ebeveynlerin %71,8'nın bu hastaneyi tercih etme nedeninin ülkelerinde bu ameliyatı yapacak hastanenin olmamasıdır. Yabancı uyruklu ebeveynlerin yatış sürecinde; tanı tedavi (%100) kabul süreci (%100) sağlık ekibi ile iletişimde (%52,4) ve duygu-davranış (%100) sorunları yaşadığı belirlenmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda; medikal turizm kapsamında sunulan sağlık hizmetlerinin yabancı uyruklu çocuk hastaların ve ebeveynlerinin gereksinimlerine göre hemşirelik bakımlarının planlanması, yabancı uyruklu hasta çocukların ve ailesinin gereksinimlerini belirlemeye yönelik araştırma önerilebilir.
Özet (Çeviri)
ASSESSMENT OF HOSPITALIZING PROCESS OF FOREIGN NATIONAL PEDIATRIC PATIENTS AND ITS EFFECT ON THEIR PARENTS The aim of this work is to investigate the hospitalizing process of the foreign national pediatric patients and the effect of this process on their parents. A cohort of 103 foreign national parents were included in this study. Data is collected using Patient and Parents Information Form, and Effect Evaluation Form.