Ependimomlarda FISH yöntemi ile RELA füzyon gen varlığının ve immünhistokimyasal olarak P53 boyanmasının değerlendirilmesi
Detection of RELA fusion gene by FISH and immunohistochemical stain with P53 in epedymomas
  1. Tez No: 484907
  2. Yazar: SELMA PAMUKÇUOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYLAR POYRAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Ependimom, RELA füzyon geni, FISH, immünhistokimya, Ependymoma, RELA fusion gene, FISH, İmmünohistochemistry
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Ependimomlar, nadir görülen heterojen nöroepitelyal malign tümörlerdir. Çocuklarda daha sık görülür ve prognozları oldukça kötüdür. Ependimomlarda, derecelendirmenin prognostik öngörü ve tedavi yaklaşımını yönlendirmedeki kısıtlılığı nedeniyle ve farklı lokalizasyonlarda tümör gelişimine neden olan farklı kök hücrelerin saptanmasıyla birlikte moleküler çalışmalar başlamıştır. DNA metilasyon profili çalışmaları ile ependimomlar lokalizasyona spesifik 9 moleküler subgruba ayrılmıştır. Bu gruplardan biri olan“RELA füzyon pozitif ependimom”2016 yılı DSÖ sınıflamasına giren tek moleküler gruptur. ST lokalizasyonda görülmektedir. Çoğunlukla çocuklarda saptanmakla birlikte erişkinlerde de gösterilmiştir. Kötü prognozla ilişkilidir. NF-Kb sinyal yolağıyla ilişkili olan bu füzyon geni, çeşitli teröpatik çalışmalar için hedeftir. Çalışmamızda Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı'nda 2006-2017 yılları arasında tanı almış 110 ependimom olgusu yaş, histolojik tümör tipi, grade, lokalizasyon, rezeksiyon durumu, nüks gelişimi ve genel sağ kalım açısından incelendi. Tümör dokularında immünhistokimyasal olarak ki-67, p53 ve EMA ekspresyonuna bakıldı. Ayrıca hazırlanan tümör doku mikrodizinine RELA FISH boyaması yapılarak RELA füzyon gen varlığı araştırıldı. Tüm parametreler birbiriyle karşılaştırıldı ve prognostik anlamları değerlendirildi. İmmünhistokimyasal olarak ki-67 proliferasyon indeksi ile nüks ve genel sağ kalım arasında anlamlı ilişki saptanırken, p53 ile her ikisiyle de anlamlı ilişki bulunamadı. ST yerleşimli, grade 2 ependimomu olan çocuk hastada ve grade 3 anaplastik ependimomu olan erişkin hastada olmak üzere 2 olguda break apart FISH probu ile RELA füzyon gen varlığı saptandı. Her iki olguda da ki-67 ve p53 ile yüksek oranda boyanma görüldü. PF ve SP yerleşimli hiçbir olguda RELA gen füzyon varlığı görülmedi. RELA gen füzyon varlığı; lokalizasyon bağımlı, tümör derecesinden bağımsız ve kötü prognozla ilişkili moleküler bir belirteçtir. Ancak az sayıda vakada görüldüğü için, bu değerlendirme referans merkezler tarafından yapılmalıdır. Kolay uygulanabilir immünhistokimyasal markerların belirlenmesi için seri çalışmalar gereklidir.
Özet (Çeviri)
Ependymomas are rare heterogenic neuroepithelial malignancies. Incidence among children is more frequent and the prognosis of the disease is worse than adults. Molecular studies regarding ependymoma have started mainly due to the following reasons: (i) assessment is limited for prognostic prediction and treatment approach, and (ii) different root cells that cause tumor development at different locations were discovered. Based on the methylation profiling studies on ependymoma, the tumors are sub-grouped under 9 categories according to their locations. RELA fusion-positive ependymoma is the only genetically defined subtype accepted by World Health Organization Classification of Tumors of the Central Nervous System in 2016. It occurs at supratentorial region. Although it occurs mostly among children, some studies also reported among adults. RELA fusion positivety is associated with worse prognosis. The fusion gene related to NF-Kb signal pathway which is targeted for therapeutic practice. In this study, we examined 110 ependymomas diagnosed between 2006 and 2017 in the Pathology Department of Gazi University Medical School. We compared with many factors such as age, histological tumor type, grade, location, resection, recurrence, and survival. We studied the expression of ki-67, p53, and EMA immunohistochemistry in tumor tissues. Additionally, we investigated the RELA fusion gene presence in microarrays of tumor tissues by RELA FISH staining. We compared all the relevant parameters and looked at the prognostic values. Although there is a significant correlation between ki-67 proliferation index and both recurrence and survival, there is no significant correlation between p53 and either factor. We found RELA fusion gene by break apart FISH probe at 2 cases: A child with a grade 2 ependymoma at supratentorial region and an adult with grade 3 anaplastic ependymoma at the same region. In both cases, high degree of staining with ki-67 and p53 was also observed. The presence of RELA gene fusion is dependent on location whereas it is independent of tumor grade. It is also a molecular marker associated with worse prognosis. However, since this occurred in a small number of cases, further evaluation should be made by reference centers. Further series of experiments are needed to discover other immunohistochemical markers that are easier to handle.