Hipodonti ve iskeletsel sınıflama arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between hypodontia andskeletal classification
- Tez No: 608757
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİBEL AKBULUT
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Hipodonti, Konjenital diş eksikliği, Kraniofasiyal özellikler, Hypodontia, Congenital tooth deficiency, Craniofacial features
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmanın amacı, hipodontinin çenelerin antero-posterior yön ilişkileri üzerine olan etkilerini araştırmak ve hipodonti paterninin yüz formunun herhangi bir bileşenini etkileyip etkilemediğini tespit etmektir. Bu çalışmaya, bir veya daha fazla konjenital diş eksikliğine sahip, büyüme gelişimini tamamlamış, 111 birey dahil edilmiştir. Hipodonti hastaları 3 ayrı gruba bölünmüştür. Diş eksikliğinin konumuna(anterior-posterior-anteroposterior), diş eksikliğinin hangi çenede görüldüğüne(üst çene-alt çene-hem alt hem üst çene) ve diş eksikliğinin şiddetine(1-2 diş eksikliği- 3-5 diş eksikliği- 6+ diş eksikliği) göre gruplar oluşturulmuştur. Ayrıca iskeletsel ve dental sınıf 1 molar ilişkiye sahip, büyüme gelişimini tamamlamış, 50 birey kontrol grubu olarak kullanılmıştır. Bireylerden alınan lateral sefalometrik filmler üzerinde 23 ölçüm yapılmıştır. SNA, SNB ve ANB açılarında diş eksikliği olan gruplar ile kontrol grubu arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Alt ve üst keser açısı, diş eksikliği görülen bireylerde kontrol grubuna göre azalmıştır. İnterinsizal açı ise, diş eksikliği görülen bireylerde kontrol grubuna oranla artmıştır. Konjenital diş eksikliği, maksilla ve mandibulanın birbirlerine ve ön kafa kaidesine göre olan konumlarında bir farklılığa sebep olmamaktadır. Konjenital diş eksikliği, üst ve alt kesici dişlerin retrüzyonuna sebep olmaktadır. Diş eksikliğinin sadece şiddeti değil aynı zamanda yeri de önemlidir. Konjenital diş eksikliği görülen bireylerin normalden farklı dental özellikleri vardır ve bu özellikler tedavi planması yapılırken göz önüne alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of hypodontia on the antero-posterior direction relationships of the jaws and to determine whether the hypodonty pattern affects any component of the facial form. This study included 111 individuals with one or more congenital tooth deficiencies who completed growth development. The patients with hypodontia were divided into 3 groups. Groups were formed according to the position of the tooth deficiency (anterior-posterior-anteroposterior), which jaw is seen (maxilla-mandibula-maxillomandibula) and the severity of tooth deficiency (1-2 teeth deficiency-3-5 teeth deficiency- 6+ teeth deficiency). In addition, 50 individuals with skeletal and dental class 1 molar relationships, without any missing teeth, who completed growth development, were used as control group. 23 measurements were performed on the lateral cephalometric films of the subjects. No significant difference was found in SNA, SNB and ANB angles between hypodontia groups and control group. Lower and upper incision angle decreased in subjects with tooth deficiency compared to control group. Interinsisal angle was increased in subjects with tooth deficiency compared to the control group. Congenital tooth deficiency does not cause a change in the position of the maxillary and mandibular basal bases relative to the anterior cranial base and each other. Not only the severity of tooth deficiency, but also the location is important. Patients with congenital tooth deficiency have different dental characteristics than normal and should be considered when planning treatment.