Opere edilmiş kolerektal kanser hastalarında sağkalıma ve nükse etki eden prognostik faktörlerin analizi
Analysis of survival and the associated factors affected the survival of the patients who operated for colorectal cancer
- Tez No: 484921
- Danışmanlar: PROF. DR. TAHSİN ÇOLAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Kolon ve Rektum Kanseri, Rekürrens, Genel Sağkalım, Prognostik faktörler, Colon and Rectum Cancer, Recurrence, General Survival, Prognostic factors
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Bu retrospektif araştırmada, opere edilmiş kolorektal kanserli hastaların sonuçlarını, sağkalım ve sağkalıma etki eden prognostik faktörlerin tespiti amaçlanmıştır. Metod: 2007-2014 yılları arasında MEÜTF Genel Cerrahi Servisinde kolorektal kanser nedeniyle cerrahi uygulanan hastalar değerlendirildi. Toplam 932 hastanın 231'inin bilgileri değerlendirilebilir bulundu. Hastaların demografik özellikleri, yandaş hastalığı, perforasyon, tümör boyutu, tümör lokalizasyonu, T, N, M durumu, Evresi, total ve metastatik lenf nodu sayısı, histolojik grade'i, lenfatik, vasküler ve nöral invazyonu, komşu organ invazyonu, distal cerrahi sınır, neoadjuvant/adjuvant kemoradyoterapi ve bu terapiye başlama süresi, hastanede yatış süresi, hastaneye yeniden yatış, komplikasyon, enteral ve parenteral nutrisyon, preoperatif CEA/CA19-9 değerlendirildi. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 60.3+13.3 idi. %55.8'i erkek cinsiyette görüldü. T (p=0.0001), N ( p=0.0001), M (p=0.0001), Evre (p=0.0001), yapılan rezeksiyon (p=0.0001), metastatik LN sayısı (p=0.015), metastatik LN sayısının toplam LN sayısına oranı (p=0.0001), tümör perforasyonu (p=0.035), lenfatik infiltrasyon (p=0.0001), vasküler invazyon (p=0.0001), nöral invazyon (p=0.0001), histolojik grade (p=0.003), komşu organ invazyonu (p=0.001), hastanın adjuvant kemoterapi almaması (P=0.017), yandaş organ rezeksiyonu (p=0.001), komplikasyon (p=0.020), hastaneye tekrar yatış (p=0.0001), parenteral nütrisyon verilmemesi (p=0.001), nüks (p=0.0001) ve nüks oluşma süresi (p=0.0001) ölüme etki eden faktörlerdi. Evreler arası analizde, toplam sağkalım, T, N, metastatik LN sayısı ile metastatik LN sayısının toplam LN sayısına oranında anlamlı farklar tespit edildi. Sonuç: Bu çalışma, sağkalıma etki eden faktörleri ortaya koyan ülkemizdeki ilk çalışmadır ve kolorektal hastaların sonuçlarını iyileştirmede yol gösterici olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the retrospective study was to document the results, survival and the associated factors affected the survival of the patients who operated for colorectal cancer.. Method: We evaluated the patients who underwent surgery due to colorectal cancer at MEU General Surgery Department between 2007-2014. The total 231 records of 932 patients were found to be suitable for evaluation. The demographical properties, comorbidity, perforation, tumor size, tumor localization, TNM status , stage, the number of total and metastatic lymph nodes, histologic grade, lymphatic, vascular and neural invasion, adjacent organ invasion, distal surgical margin, neoadjuvant/adjuvant chemoradiotherapy and starting time of this therapy, theduration of hospital stay, rehospitalization, complication, enteral and parenteral nutrition, preoperative CEA/CA19-9 were evaluated. Results: The mean age of the patients was 60.3+13.3; 55.8% of them were male. T (p=0.0001), N (p=0.0001), M (p=0.0001), stage (p=0.0001), resection (p=0.0001), the number of metastatic LN (p=0.015), ratio of the metastatic LN number to the total LN number (p=0.0001), tumor perforation (p=0.035), lymphatic infiltration (p=0.0001), vascular invasion (p=0.0001), neural invasion (p=0.0001), histologic grade (p=0.003), adjacent organ invasion (p=0.0001), if adjuvant chemotherapy was not given (p=0.017), adjacent organ resection (p=0.001), complication (p=0.020), rehospitalization (p=0.0001), if parenteral nutrition was not given (p=0.001), recurrence (p=0.0001), and duration of reccurence (p=0.0001) were found to be factors affecting death. Also significant differences were detected in overall survival, T, N, the number of metastatic LN, and the ratio of the metastatic LN number to total LN number in comparison of between Stages Conclussion: This research is the first study in our country which reveals the factors that affect survival, and it can be guiding in improving the outcomes of colorectal patients.