Çocukluk çağında görülen melanositik nevuslerin dermoskopik özelliklerinin, ailenin güneşten korunma alışkanlıklarının ve bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi
Dermoscopic evaluation of melanocytic nevi in childhood; Assessment of parental knowledge level and attitude about sun protection
- Tez No: 484922
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLİZ İKİZOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Dermoscopy, melanocytic nevus, sunscreen
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Melanositik nevuslar benign melanositik proliferasyonlardır. Deri renginde, mavi, kırmızı-kahverengi ya da siyah renkte olabilen makül ve papüllerdir. Melanositik nevuslar konjenital ve edinsel olarak görülebilir. Dermoskopi epidermis, dermoepidermal bileşke ve papiller dermisin değerlendirilmesini sağlayan non-invaziv bir tekniktir. Bu yapılar histolojik özellikleri ile korelasyon gösterir. Dermoskopik yapıların değerlendirilmesi ve patern analizi lezyonların benign-malign ayrımının yapılmasında yararlıdır. Çalışmamızda Aralık 2016 – Mart 2017 tarihleri arasında Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Dermatoloji polikliniğine farklı sebeplerle başvuran 0-18 yaş arasındaki hastaların, sosyodemografik verileri, güneşten korunma alışkanlıkları, nevuslerin sayısı, anatomik yerleşimi, boyutu ve dermoskopik özellikleri değerlendirildi. Çalışmamızda hastaların yaşı ile nevus sayısında artış olduğu ve deri tipi 3 olanlarda tip 4 ve 5'e oranla nevus sayılarının daha yüksek olduğu saptanırken,cinsiyet ve düzenli güneş koruyucu kullanımı ile nevus sayı ve boyutları arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Aynı zamanda nevus sayısının güneş yanığı öyküsü olan, çil oluşturmaya yatkın ve ailesinde deri kanseri öyküsü olan bireylerde belirgin olarak yüksek olduğu saptandı. Ailelerin güneşten korunma ile ilgili bilgi düzeyleriyle, eğitim ve gelir düzeyleri arasında da istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulundu. Güneşten kaçınma, güneş koruyucu ürün kullanma ve uygun giyinme ile deri kanseri gelişimi önemli ölçüde önlenebilir. Dolayısıyla deri kanserini önlemeye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri öncelikle çocuklara odaklanmalıdır. Bu nedenle çocukların günlerinin büyük zamanını geçirdikleri kreşlerde, anaokullarında, ilk ve ortaöğretim kurumlarında hem çocuklar hem aileler güneşten korunma yolları konusunda eğitilmeli ve bu bir devlet politikası haline getirilmeye çalışılmalıdır. Anahtar kelimeler :Dermoskopi, melanositik nevus, güneş koruyucu
Özet (Çeviri)
Melanocytic nevi are benign melanocytic proliferations. MN are macules and papules which can be skin color, blue, red-brown or black. Melanocytic nevi can be seen as congenital and acquired. Dermoscopy is a non-invasive technique that enables the evaluation of epidermis, dermoepidermal junction and papillary dermis. These structures correlate with histological features. Assessment of dermoscopic structures and pattern analysis are useful in distinguishing between benign and malign lesions. In our study we investigated socio-demographic data, sun protection habits, number of nevi, anatomic location, size and dermoscopic features of patients aged 0-18 years who applied to the dermatology outpatient clinic of Mersin University Medical Faculty Hospital between December 2016 and March 2017. In our study, it was found that the number of nevi increases with the age of the patients and that number of nevi are higher in skin type 3 patients than in types 4 and 5, but no significant relationship was found between gender and regular sunscreen use and number and size of nevus.At the same time it was found that the number of nevus was significantly higher in individuals with a sunburn story, susceptible to freckle formation and with a family history of skin cancer. There was also a statistically significant relationship between education levels and income levels, as well as the level of knowledge of parents about sun protection. The prevention of sunburn, the use of sunscreen products and proper dressing can significantly prevent the development of skin cancer. Preventive health services to prevent skin cancer should therefore focus primarily on children. For this reason, both children and families should be educated in the kindergarten, primary and secondary schools where children have a great time in their day, and it should be tried to be turned into a state policy.