Çocukluk çağında görülen saç ve saçlı deri lezyonlarının epidemiyolojisi ve klinik özellikleri: Tek merkez deneyimi
Epidemiology and clinical characteristics of hair and scalp lesions in childhood: A single-center experience
  1. Tez No: 957568
  2. Yazar: NİL EFSUN İZCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURÇE CAN KURU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: pediatrik dermatoloji, epidemiyoloji, saç hastalıkları, saçlı deri lezyonları, alopesi areata, tinea kapitis, pediatric dermatology, epidemiology, hair disorders, scalp lesions, alopecia areata, tinea capitis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Sultan Abdülhamid Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Sağlıklı çocuklarda saç ve saçlı deri lezyonların kesin prevalansı standart yöntemlerin olmaması, farklı tanı kriterleri ve anketlerde az sayıda lezyonun tanımlanması nedeniyle tartışmalıdır. Bu çalışmadaki amacımız pediatrik popülasyondaki önemli saç ve saçlı deri lezyonların prevalansını, sosyodemografik dağılımını, klinik özelliklerini araştırmak ve ayırıcı tanı açısından verilere katkıda bulunmaktır. Gereç Ve Yöntem: Çalışmamıza Nisan 2024-Nisan 2025 tarihleri arasında SBÜ Sultan 2.Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları pediatrik dermatoloji polikliniğine herhangi bir şikayetle başvuran 16 yaş altı 1005 hasta dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen çocukların bireysel ve sosyodemografik özellikleri, obstetrik ve neonatal öyküleri, sistemik hastalıkları, düzenli kullandıkları ilaçlar ve dermatolojik hastalıkları kaydedilip saçlı deri muayenesi yapıldıktan sonra özellikli patolojik bulgular fotoğraflandı. Hastalar 0-2 yaş, 3-5 yaş, 6-11 yaş, 12-16 yaş olarak 4 yaş grubuna ayrıldı. Bulgular: Çalışmamıza 16 yaş altı 1005 hasta dahil edildi. Katılımcıların %53'ü kız (n=533), %47'si erkekti (n=472). 0-2 yaş grubu %10,7 (n=108), 3-5 yaş grubu %13,8 (n=139), 6-11 yaş grubu %43,7 (n=439), 12-16 yaş grubu %31,7 (n=319) şeklinde dağılmıştı. Saç-saçlı deri lezyonları, 0-2 yaş grubunda %21,3 (n=23), 3-5 yaş grubunda %28,1 (n=39), 6-11 yaş grubunda %36 (n=158), 12-16 yaş grubunda %55,5 (n=177) oranında görülmüştür. Yaş büyüdükçe lezyon görülme oranı istatistiksel olarak anlamlı şekilde artmıştı. Kız çocuklarda saç-saçlı deri lezyonu görülme oranı erkeklere göre anlamlı şekilde fazlaydı (p=0,002). Saç ve saçlı deri lezyonuna sahip olma açısından doğum parametreleri (doğum şekli, zamanı, kilosu), anne-baba akrabalığı, kronik hastalık varlığı ve düzenli ilaç kullanımı arasında anlamlı istatistiksel fark yoktu (sırasıyla p=0,638, p=0,498, p=0,141, p=0,700, p=0,306, p=0,748). 1005 hastanın %39,5'inde (n=397) toplamda 21 çeşit saç ve saçlı deri lezyonu saptandı. En sık görülen saç ve saçlı deri lezyonları sırasıyla seboreik dermatit, melanositik nevüs, traksiyonel alopesi, alopesi areata ve tinea kapitisti. Her iki cinsiyette de en sık görülen lezyonlar seboreik dermatit ile uyumluydu. Kızlarda traksiyonel alopesi, erkeklerde melanositik nevüs en sık görülen 2.lezyonlardı. Tüm yaş gruplarında seboreik dermatit en sık görülen patolojiydi. Sonuç: Bu çalışma, çocukluk döneminde saç ve saçlı deri lezyonlarının sanılandan daha yüksek sıklıkta görülebileceğini ve sıklıkla klinik değerlendirme sırasında gözden kaçabildiğini ortaya koymuştur. Lezyonların çeşitli sistemik hastalıklar, çevresel faktörler ve bireysel alışkanlıklarla ilişkili olabileceği gözlemlenmiştir. Elde edilen bulgular, saç ve saçlı deri muayenesinin pediatrik dermatolojik değerlendirmelerde vazgeçilmez bir bileşen olduğunu göstermektedir. Bu alandaki bilgi eksikliğini gidermek adına, daha geniş kapsamlı, çok merkezli ve prospektif çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The exact prevalence of hair and scalp lesions in healthy children remains controversial due to the absence of standardized methods, varying diagnostic criteria and the limited number of lesions addressed in surveys. This study aims to investigate the prevalence, sociodemographic distribution and clinical characteristics of significant hair and scalp lesions in the pediatric population and contribute to the differential diagnosis with relevant data. Materials And Methods: This study included 1005 patients under the age of 16 who presented to the Pediatric Dermatology Outpatient Clinic of the Health Sciences University Sultan 2.Abdulhamid Han Training and Research Hospital for any complaint between April 2024 and April 2025. The individual and sociodemographic characteristics, obstetric and neonatal histories, systemic diseases, regular medication use and dermatological conditions of the children included in the study were recorded. Following a scalp examination, notable pathological findings were photographed. Patients were categorized into four age groups: 0–2 years, 3–5 years, 6–11 years, and 12–16 years. Results: A total of 1005 patients under the age of 16 were included in the study. Of the participants, 53% (n=533) were female and 47% (n=472) were male. The distribution across age groups was as follows: 0–2 years (10.7%, n=108), 3–5 years (13.8%, n=139), 6–11 years (43.7%), and 12–16 years (31.7%, n=319). Hair and scalp lesions were observed in 21.3% (n=23) of the 0–2 age group, 28.1% (n=39) of the 3–5 age group, 36% (n=158) of the 6–11 age group, and 55.5% (n=177) of the 12–16 age group. The prevalence of lesions increased significantly with age. Hair and scalp lesions were significantly more common in girls than in boys (p=0.002). No statistically significant difference was found in the presence of hair and scalp lesions based on birth parameters (delivery method, gestational age, birth weight), parental consanguinity, presence of chronic diseases, or regular medication use (p=0.638, p=0.498, p=0.141, p=0.700, p=0.306, and p=0.748, respectively). A total of 21 different types of hair and scalp lesions were identified in 39.5% (n=397) of the 1005 patients. The most frequently observed lesions were seborrheic dermatitis, melanocytic nevus, traction alopecia, alopecia areata, and tinea capitis, respectively. In both genders, seborrheic dermatitis was the most common lesion. Among girls, the second most common lesion was traction alopecia, whereas among boys it was melanocytic nevus. Seborrheic dermatitis was the most common pathology across all age groups. Conclusion: This study reveals that hair and scalp lesions during childhood may be more common than previously assumed and are often overlooked during clinical evaluations. It was observed that these lesions may be associated with various systemic diseases, environmental factors, and individual habits. The findings emphasize that scalp examination should be an integral part of pediatric dermatological assessments. Further large-scale, multicenter, and prospective studies are needed to address the current knowledge gap in this field.