Adenomyozis ile ilişkili faktörler ve tanısı için klinik skorlama sistemi
Adenomyosis related factors and clinical scoring system for diagnosis of adenomyosis
- Tez No: 484933
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN AYTAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Adenomyozis, Kronik pelvik ağrı, Menoraji, Adenomyosis, Chronic pelvic pain, Menorrhagia
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Adenomyozisin kesin tanısı her ne kadar histopatolojik olarak konulsa da operasyon öncesinde adenomyozisin tanınması, gereksiz tedavilerin uygulanmasını, zaman kaybını ve kaynakların boşuna kullanılmasını engelleyecektir. Bu nedenle ameliyat etmeden hastalığın yüksek oranda öngörülebilmesi çok önem kazanmaktadır. Bu amaçla klinik değerlendirme ile bir skorlama sistemi geliştirilmesi bu sorunun giderilmesinde çok faydalı olacaktır. Buradan hareketle anamnez, fizik muayene, ultrasonografi ve laboratuvar tetkikleri gibi klinik değerlendirme yöntemleri ile adenomyozisi yüksek oranda öngörebilecek bir skorlama sistemi oluşturmayı hedefledik. Çalışmamızda literatürde ilk defa bu amaçla bir skorlama sistemi oluşturmuş bulunmaktayız. Bu skorlama sisteminde klinisyen tarafından kolaylıkla kullanılabilecek, maliyeti az olan, tekrar edilebilen basit parametreler mevcuttur. Her parametrenin adenomyozisi öngörebilme etkisi farklı olup, toplam etki tüm sorulara verilecek cevaba göre hesaplanabilecektir. Bu basit skorlama sisteminde parite, menarş, dismenore VAS skoru, disparoni VAS skoru, ultrasonografide myometrial heterojenite ve myometriumda kist görülmesi ve pelvik muayene esnasında hassasiyet varlığı adenomyozis tanısının öngörülmesinde faydalı parametreler olarak bulunmuştur. Bu skorlama sisteminin ileride validasyonunun yapılması, güvenilirliğinin değerlendirilmesi, varsa iyileştirilmesi gereken yönlerinin böylece ortaya konulması gereklidir.
Özet (Çeviri)
Adenomyozis related factors and clinical scoring system for diagnosis of adenomyozis The preoperative diagnosis of adenomyosis, which has still been diagnosed histopathologically, would prevent unnecessary therapies, loss of time and use of resources in vain. Therefore precise prediction of this disease without surgery gains importance. Developing a scoring system with clinical evaluation for this purpose will be very helpful in solving this problem. From this point, we aimed to develop a scoring system that will predict presence of adenomyosis wİth high sensitivity using clinical evaluation methods such as history, physical examination, ultrasonography and laboratory tests. In our study, we have developed a scoring system for this purpose for the first time in the literature. In this scoring system there are simple parameters that can easily be used by the clinician and can be repeated with low cost. The effect of each parameter on prediction of adenomyosis is different and one will be able to calculate the absolute effect according to the answers to the questions. In this simple scoring system parity, age at menarche, dysmenorrhea VAS score, dyspareunia VAS score, presence of myometrial heterogeneity and cystic appearance of myometrium on ultrasonography and tenderness on pelvic examination were found as useful parameters in prediction of adenomyosis. This scoring system needs to be validated in the future, its reliability should be assessed, and the components, if any, to be improved should be detected.