Plasenta previa nedeniyle sezaryen yapılan hastalarda bakri balon kullanımının etkinliği
The efficiency of bakri balloon tamponade on patients undergoing cesarean delivery for placenta previa
  1. Tez No: 484934
  2. Yazar: JALE ARSLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN DURUKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Bakri balon tamponad, Histerektomi, Obstetrik kanamalar, Plasenta previa, Sezaryen, Bakri balloon tamponade, Hysterectomy, Obstetric bleeding, Placenta previa, Cesarean
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Obstetrik kanama, dünyadaki maternal morbidite ve mortalitenin önemli sebeplerinden birisidir ve gelişmekte olan ülkelerdeki anne ölümlerinin %25' ini oluşturmaktadır. Postpartum kanama obstetrik kanamanın en sık sebebidir ve plasenta previa da obstetrik kanama nedenleri arasında dikkat çekici sıklıktadır. Bu nedenle plasenta previanın yönetimi önem arz etmektedir. Plasenta previa nedeniyle sezaryen yapılan hastalarda Bakri balonu uygulamasının etkinliğini değerlendirmeyi amaçladığımız bu çalışmada; Bakri balon kullanılan hastalarla – direkt sezaryen histerektomi yapılan hastalar karşılaştırılmıştır. Etik kurul onayı alındıktan sonra Ekim 2013- Mayıs 2017 tarihleri arasında plasenta previa ön tanısıyla sezaryen yapılan hastalar, hastane kayıtları kullanılarak geriye dönük olarak taranmış, Bakri balon tamponad kullanılan 65 ve Bakri balon tamponad kullanılmadan direkt histerektomiye giden toplam 30 hasta tespit edilmiştir. Bu çalışmada geçirilmiş sezaryen sayısı artışıyla hastaların histerektomi ihtimalinin giderek arttığı saptanmıştır. Maternal yaşın histerektomi grubunda Bakri balon tamponad grubundan daha fazla olduğu izlenmiştir. Histerektomi grubunda ameliyat süresi, transfüzyon ihtiyacı, üriner sistem yaralanması, maternal yoğun bakım yatış süresi ve ameliyat sonrası hastanede toplam yatış süresinin Bakri balon tamponad grubundan anlamlı olarak daha fazla olduğu bulunmuştur. Bakri balon tamponad uygulananan hastalardan üçünde uygulamanın başarısız olduğu ve histerektomi yapmak gerektiği gözlenmiştir. Hastaların preoperatif ve intraoperatif değerlendirilmesinden sonra uygun hastalara Bakri balon tamponad uygulanmasının, hastaların morbidite ve mortalite oranını azalttığı bulunmuştur. Postpartum kanamaya neden olan plasenta previa tedavisinde sezaryen sonrasında alt segmente uygulanan Bakri balon tamponadın önemli bir tedavi seçeneği olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The Efficiency Of Bakri Balloon Tamponade On Patients Undergoing Cesarean Delivery For Placenta Previa Obstetric bleeding is one of the important causes of maternal morbidity and mortality in the world and accounts for 25% of maternal mortalities in developing countries. Postpartum hemorrhage is the most common cause of obstetric hemorrhage and placenta previa has remarkable rate among the causes of obstetric hemorrhage. Therefore, management of placenta previa is important. In this study, we aim to evaluate the effectiveness of the application of the Bakri balloon in cesarean section for patients with the diagnosis of placenta previa. Patients managed with a Bakri balloon versus patients directly resolved with cesarean hysterectomy were compared. After the approval of the ethics committee, patients who undergo cesarean section with diagnosis of placenta previa between October 2013 and May 2017 were retrospectively scanned using hospital records. A total of 65 patients who were treated with Bakri balloon tamponade and 30 patients progressed with direct hysterectomy without utilization of Bakri balloon were identified. In this study, it was determined that the probability of hysterectomy increased gradually with the increase of the number of cesarean deliveries. Maternal age was observed to be higher in the hysterectomy group than in the Bakri balloon group. The hysterectomy group was found to have significantly longer duration of surgery, higher transfusion rates, urinary system injuries, maternal intensive care unit admissions, and longer postoperative hospital stay than in the group of Bakri balloon. It was observed that the application of the Bakri balloon in three patients failed and hysterectomy was to be performed. Appropriate treatment after preoperative and intraoperative evaluation of patients, patients were found to have reduced morbidity and mortality rates by administering Bakri balloon tamponade. Placenta previa, which causes postpartum hemorrhage, has been shown to be an important treatment option in the lower segment after cesarean section.