15-30 yaş aralığındaki kadınlarda emosyonel yeme , öfke ve yeme tutumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between emotional eating, anger and eating attitude was investigated among women between 15-30 years
  1. Tez No: 485552
  2. Yazar: BELİZ GÖNCÜ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİNEM METİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Psikoloji, Nutrition and Dietetics, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: emosyonel, yeme, öfke, tutumu, kadın, emotional, eating, anger, attitude, woman
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
15-30 Yaş aralığındaki kadınlarda emosyonel yeme, öfke ve yeme tutumu arasındaki İlişkiyi araştımak amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın hipotezi ' 15-30 yaş aralığında ki kadınlarda emosyonel yeme, öfke ve yeme tutumu arasında bir ilişki bulunmaktadır.' şeklinde belirlenmiştir. Bu amaçla 15-30 yaş aralığında ki 100 kadın katılımcıya Çok Boyutlu Öfke Ölçeği, Duygusal İştah Anketi ve Yeme Tutumu ölçekleri uygulanarak SPSS 22 programında değerlendirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, Yeme tutumu ile ÇBÖ'nin umursamaz tepkiler boyutu dışındaki tüm alt boyutları arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki tespit edilmiştir. ÇBÖ alt boyutları arasında pozitif yönlü anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Duygusal iştah puanı ile haksızlığa uğrama ve sakin davranışlar boyutları arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki saptanmıştır. Duygusal iştah puanı ile öfkesine yönelik düşünce, diğerlerine yönelik öfke düşünce, dünyaya yönelik öfke düşünce, umursamaz tepkiler boyutları arasında negatif yönlü anlamlı ilişki bulunmuştur. Çok boyutlu öfke ölçeği incelendiğinde en yüksek ortalamaya sahip olan ciddiye alınmama boyutudur. Duygusal İştah ölçeği tanımlayıcı istatistikleri incelendiğinde bireyleri anormal yeme davranışına iten temel etmen durumlardan ziyade o durumlarla baş etme biçimleri olan duygulardır. Yapılan araştırmalar ve uygulanan ölçekler sonucunda araştırmam literatürle örtüşmekte ve hipotezim doğrulanmış bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Emotional Eating, Anger and Eating Attitudes in Women between 15-30 Years of Age Investigation of Relationship Between In this study, the relationship between emotional eating, anger and eating attitude was investigated among women between 15-30 years. Study' s hypothesis is ' It has a relationship between emotional eating, anger and eating attitude was investigated among between 15-30 years.' For this purpose, Multi-Dimensional Anger scale , Eating Attitude and Emotional Appetite Questionnaire tests are applied to 100 participants between 15-30 and the results are evaluated in SPSS 22 program. There was a significant positive relationship between the subscales of the Multi-dimensional Anger Inventory (MIA) subscales and the positively significant difference between all the subscales of the MIA except for the dimension of neglected responses. There was a positive relationship between emotional appetite score and the dimensions of being aggrieved and sedentary behavior. An emotional appetite score was found to be negatively related to anger thought, anger thought for others, anger thought for world and neglected responses. When MIA examine , the high average is non-seriously dimension.In Emotional Appetite Questionnaire , the reasons of overeating is people coping method emotions. As a result of the investigations and applied scales, my research overlaps with the literature and the hypothesis has been confirmed.