Çiftlerin bağlanma stilleriyle stresle başa çıkma tarzları ve benlik saygısı düzeylerinin karşılaştırılması
A comparison of coping strategies and self-esteem levels with attachment styles of couples
  1. Tez No: 485610
  2. Yazar: SEVCAN KARABULUT USLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURAN AKBAŞ, YRD. DOÇ. DR. OĞUZHAN ÇOLAKKADIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma stilleri, çiftlerde bağlanma, stresle başa çıkma ve benlik saygısı, attachment styles, attachment steyles in couples, coping with stress, self-esteem
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikolojik Danışma ve Rehberlik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu araştırmanın amacı, çiftlerin bağlanma stilleri ile stresle başa çıkma tarzları ve benlik saygısı düzeyleri arasında fark olup olmadığının incelenmesidir. Betimsel tarama modelinde ilişkisel tarama yöntemiyle yapılan çalışmanın araştırma grubunu, Hatay ili Mustafa Kemal Üniversitesi ve Adana ili Çukurova Üniversitesi'nin çeşitli fakültelerine devam eden ve mezun olup pedagojik formasyon eğitimi gören 216 kadın ve 206 erkek olmak üzere toplam 422 kişi oluşturmaktadır. Araştırma verileri 2016-2017 akademik yılı güz yarıyılında toplanmıştır. Araştırmada çiftlerin bağlanma stillerini belirlemek için Çolakkadıoğlu, Akbaş ve Yıldızeli (2016) tarafından uyarlaması yapılan“Çiftlerde Bağlanma Ölçeği”, stresle başa çıkma tarzlarını belirlemek için Şahin ve Durak (1995) tarafından uyarlaması yapılan“Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği”, benlik saygısı düzeylerini belirlemek için Turan ve Tufan (1987) tarafından uyarlanmış olan“Coopersmith Benlik Saygısı Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada stresle başa çıkma tarzları ve benlik saygısı arasında ilişki olup olmadığını belirlemek amacıyla Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı analizi tekniği kullanılmıştır. Ayrıca stresle başa çıkma tarzları ve benlik saygısı düzeyi bakımından güvenli ve güvensiz (kaygılı, kaçınan, kaygılı-kaçınan) bağlanmış çiftler arasında fark olup olmadığını belirlemek amacıyla Tek Yönlü MANOVA analiz tekniği kullanılmıştır. Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı analiz tekniği sonucunda Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeğinin, kendine güvenli yaklaşım, iyimser yaklaşım ve sosyal destek arama yaklaşımı alt ölçekleri ile benlik saygısı arasında pozitif yönde anlamlı; çaresiz yaklaşım ve boyun eğici yaklaşım alt ölçekleri ile benlik saygısı arasında negatif yönde anlamlı bir ilişkinin olduğu bulunmuştur. Yapılan Tek Yönlü MANOVA analizi sonucunda, güvenli ve güvensiz (kaygılı, kaçınan, kaygılı-kaçınan) çiftlerin stresle başa çıkma tarzları ve benlik saygısı düzeyleri bakımından farklılaştığı görülmüştür. Analiz sonuçlarına göre, güvenli bağlanan çiftlerin stresle başa çıkma tarzları alt ölçeklerinden kendine güvenli yaklaşım ve iyimser yaklaşım ve sosyal destek arama yaklaşımını kullandıkları ve yüksek benlik saygısı düzeylerine sahip oldukları, güvensiz bağlanan (kaygılı, kaçınan, kaygılı-kaçınan) çiftlerin ise çaresiz yaklaşım ve boyun eğici yaklaşım tarzını kullandıkları ve düşük benlik saygısı düzeyine sahip oldukları bulunmuştur. Sonuç olarak güvenli bağlanan çiftlerin stresle başa çıkmada problem odaklı (etkili) başa çıkma tarzlarını kullandığı ve benlik saygısı düzeylerinin yüksek olduğu, güvensiz bağlanan çiftlerin ise stresle başetmede duygu odaklı (etkisiz) başa çıkma tarzlarını kullandığı ve benlik saygısı düzeylerinin düşük olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study aims to compare coping strategies and self esteem of couples with different attachment styles. Correlational screening model in descriptive method is applied to this study. The sample of the study includes 422 students (216 female, 206 male) from Çukurova University (ADANA) and Mustafa Kemal Üniversitesi (HATAY) which are studying currently or attending post graduate programs. The data for the study were collected in fall term of 2016-2017 academic year. 'Attachment in Couples Scale' which was adapted by Çolakkadıoğlu, Akbaş and Yıldızeli (2016) was used to decide attachment styles; 'Ways of Coping With Stress Scale' which was adapted by Sahin and Durak (1995) was used to measure students' coping strategies;“Coopersmith Self Esteem Scale”was adapted by Turan and Tufan (1987) to measure students' self -esteem levels. Pearson Product Moment Correlation Coefficient was used to determine correlation coefficient among , coping strategies and self-esteem. One-way MANOVA was utilized to determine if there is any difference among , coping strategies and self-esteem levels of secure and insecure (anxious, avoidant, anxious-avoidant) attached couples . The results of Pearson Product Moment Correlation Coefficient revealed that there is a positive correlation between self-esteem and three of coping strategies: self confidence approach , optimistic approach and seeking social support approach. There was a negative correlation between self-esteem and two of coping strategies: helpless approach and submissive approach. The results of One-Way MANOVA revealed that coping strategies differs significantly in terms of attachment styles in couples which are secure and insecure (anxious, avoidant, anxious-avoidant). Results show that secure attached individuals adopt more self confidence approach, optimistic approach and seeking social support approach; Couples which have an insecure attachment style (anxious, avoidant, anxious-avoidant) adopt more helpless approach and submissive approach. It is found that self-esteem differs significantly in terms of attachment styles (secure, anxious, avoidant, anxious-avoidant) The results show that secure attached individuals have more self-esteem rather than insecure (anxious, avoidant, anxious-avoidant) attached individuals. As a conclusion, couples which are secure attached have high level self-esteem and using problem focused strategies (effective) for coping with stress; on the other hand insecure attached couples have emotion focused strategies (ineffective) for coping with stress and they have low level of self-esteem.