Kültür felsefesi bağlamında Daryush Shayegan'ın eserlerinde kültürel şizofreni sorununun kavramsallaştırılmasının incelenmesi
A study on conceptualization of the cultural schizophrenia in Daryush Shayegan's works in terms of cultural philosophy
- Tez No: 485688
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Shayegan, geleneksel toplum, modernizm, paradigma, kültürel şizofreni, Shayegan, traditional society, modernism, paradigm, cultural schizophrenia
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Grubu Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada Daryush Shayegan'ın“kültürel şizofreni”kavramı araştırılacaktır. Bu amaçla Shayegan'ın Batı Karşısında Asya(1979), Yaralı Bilinç(1989) ve Melez Bilinç(2012) isimli kitapları incelenecektir. Shayegan'ın“kültürel şizofreni”kavramına ne tür anlamlar yüklediği belirlenecektir. Özellikle Thomas Kuhn'un“Bilimsel Devrimlerin Yapısı”nda geçen“Paradigma”ve Michel Foucault'un“Kelimeler ve Şeyler”adlı kitapında geçen“Episteme”kavramının etkisi araştırılacaktır. Daryush Shayegan'ın kültürel şizofreni kavramının geleneksel toplumların günümüzdeki durumlarının anlaşılmasına katkısı değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
In this study, Daryush Shayegan's concept of“cultural schizophrenia”has been researched. For this purpose; Shayegan's books Asia Confronting the West (1979), Mutilated Consciousness (1989), and Mestiza Consciousness (2012) have been analyzed. What kind of meanings Shayegan assigned to the concept of“cultural schizophrenia”has been determined. Particularly; the effects of the concepts“Paradigm”mentioned in Thomas Kuhn's“The Structure of Scientific Revolutions”and“Episteme”mentioned in Michel Foucault's book“The Order of Things”have been researched. The contribution of Daryush Shayegan's concept of“cultural schizophrenia”to understanding of the present conditions of the traditional societies has been considered.