Kültür felsefesi bağlamında kültür bakanlığı kültür politikalarının (2002-2017) incelenmesi
Investigation of the cultural policies (2002-2017) of Turkey ministry of culture in context of philosophy of culture
- Tez No: 602038
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL RAHMAN AÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Sosyoloji, Philosophy, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Kültür Felsefesi, Kültür Politikası, Kültürel Haklar, Culture, Philosophy of Culture, CulturalPolicy, CulturalRights
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu tez, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Politikalarının kültür felsefisi bağlamında incelemeyi amaçlamaktadır. Kültür felsefesi, kültürün yapısı, gelişimi ve olguları ile kültürün bireysel ve toplumsal yaşamdaki rolünü açıklamaya ve anlamaya yönelik felsefi çabalara gönderme yapar. Kültür politikası bir toplumun kültürel değerlerini, zenginlikleri korumak, geliştirmek ve geleceğe aktarmak; toplum içindeki aktörlerin kültürel haklarını korumak ile toplumu kültürle geliştirmek amacıyla yapılan politikaları kapsar. Kültür politikasının hedef ve amaçlarının dikkate alındığında, günümüz toplumlarındaki hayati önemi ortaya çıkmaktadır. Bu araştırma, öncelikle kültür, kültür felsefesi ve kültür politikası kavramlarını kapsamlı bir biçimde ele alır, sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın (2002-2017) yılları arasındaki kültür politikalarını bu bağlamda çözümler. Son olarak,araştırmacı ülkemizdeki kültür politikalarının eksiklikleri ve geliştirilebilir yönlerini gösterir.
Özet (Çeviri)
Thisthesisaimstoinvestigatetheculturalpolicies of TurkeyMinistry of Culture. Philosophy of culturereferstothephilosophicaleffortstoexplainandunderstandthestructure, developmentandphenomena of cultureandthe role of culture in individualandsocial life. Thepurpose of culturalpolicy is toprotect, developand transfer theculturalvalues of a societytothefuture. Philosophy of culturethatdealswithculture on a criticalandcomprehensivemanner can provide us therightculturalpolicies in thiscontext. Thisstudy at firstdiscussestheconcepts of culture, philosophy of cultureandculturalpolicy, thenanalyzethepolicies of theMinistry of Culturebetween 2002 and 20017 years. Lastly, authortrytoshowthedeficienciesanddevelopableaspects of culturalpolicies in ourcountry.