Okul öncesi eğitime devam eden çocuklardan argümantasyon uygulamalarının canlı-cansız kavram bilgisi ve argümantasyon düzeylerine etkisi
The effect of the argumentation practices on the pre-school education children's argumentation degree and their knowledge of living and inanimate concepts
- Tez No: 485689
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ŞULE ERDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Argümantasyon, okul öncesinde fen eğitimi, toulmin argüman modeli, canlı-cansız kavramı, Argumentation, pre-school science education, toulmin argumen model, live-ınanimate concept
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Araştırmanın genel amacı, argümantasyon uygulamalarının altı yaş çocukların argümantasyon becerisi ve canlı-cansız kavram bilgisine etkisini incelemektir. Araştırma, nitel ve nicel yaklaşımların birlikte kullanıldığı iç içe gömülü karma metod olarak planlanmıştır. Nitel boyutunda yar yapılandırılmış görüşme, nicel boyutunda ise yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 2015-2016 Eğitim-Öğretim yılında, Osmaniye İli Düziçi ilçesinde bulunan orta sosyo ekonomik düzeyde MEB' e bağlı bir resmi anaokulu ile ilkokula bağlı anasınıfında öğrenim gören, öğrenme düzeyleri, yaş ve cinsiyet bakımından birbirine yakın 51 çocuk (17 öğretmen kontrol grubu, 17 araştırmacı kontrol grubu, 17 deney grubu) oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemi ise“karma yöntem örneklemi”dir. Bu araştırmada veri toplama aracı olarak demografik bilgi formu, argümantasyon sevileri analiz rubriği, canlı-cansız kavram başarı testi ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi, biri deney ikisi kontrol grubu olmak üzere üç sınıfta gerçekleşmiştir. Deney ve araştırmacı kontrol grubu aynı okulda random olarak belirlenmiştir. Öğretmen kontrol grubu ise uygulama sürecinde öğretmen etkisini ortadan kaldırmak amacıyla başka bir okulda öğrenim gören öğrencilerden oluşmuştur. Uygulama süreci, deney ve araştırmacı kontrol gruplarında araştırmacı, öğretmen kontrol grubunda ise öğretmen tarafından yürütülmüştür. Ayrıca asıl uygulamaya geçilmeden önce 12 öğrenci ile 6 haftalık süren bir pilot uygulama yapılmıştır. Araştırmanın deneysel işlem sürecinde, etkinlikler argümantasyon yöntemi sunularak ve argümantasyona dayandırılarak yürütülmüştür. Böylece çocukların argümantasyon düzeylerinde görülen gelişim, başarılarına olan etkisi, kavramsal anlamaları ve kavram yanılgılarında görülen değişimler araştırılmıştır. Kontrol grubunda ise Okul Öncesi MEB 2013 programına göre hazırlanmış etkinlik planları ile süreç yürütülmüştür. Çalışma deney grubunda 11 hafta, kontrol gruplarında 8 hafta sürmüştür. Araştırma verilerinin analizinde, Köroğlu (2009); Aldağ, Doğanay ve Köroğlu (2015)'nun Toulmin modelinden uyarladıkları değerlendirme rubric'i referans alınmış, frekans, yüzde, aritmetik ortalama (demografik bilgiler), normallik analizi yapılmıştır. Çalışmanın başlangıcında ve sonunda deney ve kontrol gruplarına argümantasyon düzeyleri analiz rubriği ve canlı-cansız kavram başarı testi uygulanmış ve çocuklarla yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Böylece gruplar arası farklar tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu amaçla gruplararası karşılaştırmalarda tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılarak argümantasyon düzeyleri, başarı durumlarındaki gelişmeler ve farklar tespit edilmiştir Bu çalışma argümantasyon yönteminin akademik başarıya, kavramsal anlamaya ve argümantasyon düzeylerine olumlu bir katkı getirdiğini göstermiştir. Nitel anlamda elde edilen bulgular nicel sonuçlarıda desteklemiştir. Çalışma öncesinde ön testte, deney grubu ile öğretmen ve araştırmacı kontrol grupları arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır. Bu sonuç, gruplar arasında başarı ve argümantasyon düzeyleri bakımından birbirlerine denk olduğu söylenebilir. Ancak uygulama sonunda yapılan son test puanlarına bakıldığında argümantasyon yöntemiyle eğitim gören deney grubu çocukların argümantasyon düzeyleri, MEB 2013 programı eğitimi verilen kontrol grubu çocuklarınından anlamlı derecede yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca başarı ve kavram yanılgıları puanlarında anlamlı bir farklılık görülmüştür. Deney grubu puanlarının ön testte diğer gruplardan düşük olduğu görülürken, son test puanlarında yüksek olduğu görülmüştür. Aynı zamanda argümantasyonun başarının göstergesi olan kavram yanılgıları üzerinde de etkili olduğu ve son testin ön test lehine anlamlı farklılık gösterdiği, kavram yanılgılarını azalttığı sonucuna varılmıştır. Bu sonuçtan yola çıkarak deney ve kontrol grupları arasında başarı ve argümantasyon düzeyleri açısından meydana gelen anlamlı farklılık argümantasyon yönteminden kaynaklanmıştır.
Özet (Çeviri)
The overall aim of the research is to examine the effect of the argumentation practices on the six-year-olds' argumentation skills and their knowledge of living and inanimate concepts. The research was planned as a nested embedded hybrid method in which qualitative and quantitative approaches are used together. Semi-structured interview was used in the qualitative, and a quasi-experimental design was used in the quantitative dimension. The study's universe consisted of an official kindergarten affiliated to NEM [ National Education Ministry (MEB)] at the middle socio-economic level in the Düziçi province of Osmaniye in the year 2015-2016 with 51 children whose learning levels are close to each other in terms of age and gender (17 teachers control group, 17 researchers control group, 17 experiments group). The sample of the research is“mixed method sampling”. In this study, demographic information form, analysis of argumentation rubric levels, live-inanimate achievement concept test and semi-structured interview form were used as data collection tools. Sample of research was realized in three classes, one of which was experimental and two of which were control groups. The experiment and researcher control group was randomly assigned to the same school. The teacher control groups consisted of students who were studying at another school in order to remove the teacher influence of the course of implementation. The implementation process was carried out by the researcher in the experiment and researcher control groups and the teacher in the teacher control group. In addition, a pilot study was conducted with 12 students for 6 weeks before the actual application. In the experimental process of the research, the activities were conducted by presenting arguments and based on argumentation. Thus, the development of the children in the level of argumentation, the effect on their achievement, the conceptual meaning, and the changes in conceptual misconceptions were investigated. In the control group, the process was carried out with the activity plans prepared according to the Pre-School NEM (National Education Ministry) 2013 program. The study lasted 11 weeks in the experimental group and 8 weeks in the control group. In the analysis of the research data, Köroğlu (2009) ; Aldağ, Doğanay and Köroğlu (2015)'s evaluation rubric was referenced; frequency, percentage, arithmetic mean (demographic information), normality analysis were applied. At the beginning and end of the study, the experimental and control groups were subjected to analysis of argumentation rubric levels, live-inanimate achievement concept test and semi-structured interviews were conducted with the children. Thus, it has been tried to identify the differences inter-groups. For this purpose, one-way analysis of variance (ANOVA) was used to determine the levels of argumentation, the development on the sense of achievement, and differences inter-group comparisons. This study has shown that the argumentation method positively contributes to academic success, conceptual meaning, and argumentation levels. Findings obtained in qualitative sense support quantitative results. Before the study in the pretest, there is no significant difference between experimental group, teacher and researcher control groups. According to this result, it can be said that there is equality in terms of achievement and argumentation levels among the groups. However, when the final test scores at the end of the study are examined, it is seen that the argumentation level of the experimental group, which was educated by the argumentation method, is significantly higher than the children of the control group who were educated in the NEM (MEB) 2013 program. There is also a significant difference in the scores of achievement and misconceptions scores. Experiment group scores are found to be lower in the pre-test than in the other groups, but it is found higher in the post-test scores. At the same time, it is concluded that argumentation is also effective on misrepresentations, which is the display of success, and that the final test shows a significant difference in favor of the pretest, and that argumentation reduces the misconceptions. From this result, the meaningful difference between the experimental and control groups in terms of success and argumentation levels is provided by the argumentation method.