Integrating the data-driven learning approach into teaching verb/adjective+noun collocations in an EFL writing class
Veriye dayalı öğrenme yaklaşımının İngilizce yazma dersinde fiil/sıfat+isim eşdizimlerinin öğretiminde kullanılması
- Tez No: 1005304
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN KİLİMCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Veriye dayalı öğrenme, sözcüksel yaklaşım, derlem ile öğrenme, eşdizimler, derlem okuryaarlığı, Data-driven learning, lexical approach, corpus consultation, colocations, corpus awareness
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bağdaşım veya sıklık ile birbirine bağlanan ifadeler olarak tanımlanan eşdizimlilikler, hem sözlü hem de yazılı iletişimde akıcılık ve doğruluk elde etmek için hayati önem taşır. Bu araştırma, yetkin dil kullanımının temel bir bileşeni olan eşdizimlilikleri öğretmede Veri Odaklı Öğrenmenin etkinliğini araştırmayı amaçlamıştır. Bu çalışma iki metodolojiye dayanmaktadır: dilbilgisinden ziyade kelimeleri önceleyen Sözcüksel yaklaşım ve derlemleri dilbilimsel açıdan pedagojik amaçlarla kullanan Veri Odaklı Öğrenme yaklaşımı. Araştırma, Veri Odaklı Öğrenmenin eşdizimlilikleri öğretmedeki etkinliğini değerlendirmek için yarı deneysel karma yöntemli bir araştırma desenini kullanmıştır. Nitel ve nicel verileri kullanan bu çalışmaya, bir devlet üniversitesinde öğrenim gören 41 hazırlık sınıfı öğrencisi katılmıştır. Nicel veriler, anketlerden ve öğrenci makalelerinde eşdizimlilikleri kullanma sıklığının incelenmesinden elde edilmiş, öte yandan yarı yapılandırılmış görüşmeler ve bunların tematik analiz ile nitel veriler derlenmiştir. Araştırmacı, COCA'yı veri odaklı bir öğrenme aracı olarak kullanarak öğrencilerin sözcük öbekleri olan eşdizimlilikleri edinimini geliştirmeyi amaçlayan 10 haftalık bir eğitim gerçekleştirmiştir. Sonuçlar, öğrencilerin eşdizimlilikleri öğrenme, anlama ve öğrenmeye yönelik ilgilerinin arttığını ve bunun sonucunda akademik yazma becerilerinin geliştiğini göstermiştir. Katılımcıların çoğu, verilen eğitimin, eşdizimliliklerin kullanımı yoluyla yazma konusunda kendilerine olan güvenlerini, ifade güçlerini ve ilgilerini arttırarak yazmalarının içeriğini iyileştirdiğini bildirmiştir. Katılımcıların çoğunluğu COCA derlemini faydalı bulmuş ve gelecekteki akademik yazma ödevlerinde bu derlemi kullanabileceğini ifade etmiştir. Ancak, eşdizimlilikleri aramanın yanı sıra sonuçları analiz etme ve yorumlamayla ilgili teknolojik zorluklar da gözlenmiştir. Derlem tabanlı uygulamaların, kullanılabilirlikleri, teknik karmaşıklıkları ve zaman alıcı yapıları nedeniyle dışarıdan rehberlik, öğretim desteği, özelleştirilmiş etkinlikler ve erişilebilir teknoloji gerektirdiğini öğrenenler tarafından vurgulanmıştır. Araştırma, derlem kullanımının özgün içerik sunarak, çeşitli bağlamları bir araya getirerek, özerk ve keşfedici öğrenmeyi teşvik ederek ve geleneksel sözlüklere kıyasla eşdizimlilikler hakkında daha kapsamlı bilgi ve örnekler sunarak eşdizimlilik edinimini kolaylaştırdığını göstermiştir. Öte yandan, öğrenciler, bilgisayar yeterliliği gerekliliği, dizin satırlarının karmaşıklığı ve aşırı miktarda veri gibi, derlem tabanlı öğrenmeyle ilişkili teknik, bilişsel ve uygulama zorlukları bildirmişlerdir. Sonuç olarak, araştırma, eşdizimliliklerin derlem araçları vasıtasıyla açık bir şekilde öğretilmesinin öğrenci motivasyonunu, özerkliğini ve dilsel farkındalığını artırdığını göstermektedir. Eğitim paydaşları, öğrenci merkezli, tümevarımsal öğrenmeyi teşvik etmek için DDL yaklaşımını ve derlem araçlarını yazma derslerine entegre etmelidir.
Özet (Çeviri)
Collocations, defined as phrases connected by coherence or frequency, are vital for attaining fluency and precision in both oral and written communication. This study attempted to investigate the efficacy of Data-Driven Learning (DDL) in instructing collocations, an essential component of proficient language usage. This study is founded on two methodologies: the Lexical approach which emphasizes vocabulary over grammar and the Data-Driven Learning approach that uses corpus linguistic tools for pedagogical purposes. The research employed a quasi-experimental mixed-methods research design to assess the effectiveness of Data-Driven Learning in teaching collocation. The study comprised 41 preparatory class students at a public university, utilizing both quantitative and qualitative data. Quantitative data were derived from questionnaires and an examination of collocation usage frequency in student writings while qualitative data were comprised of semi-structured interviews and their thematic analysis. The researcher conducted a 10-week intervention aiming to improve students' acquisition of collocations using Corpus of Contemporary American English as a Data-Driven Learning tool. The results indicate that students' comprehension and interest in collocations enhanced, resulting in improved academic writing skills. Many of the participants reported that the intervention improved the content of their work by increasing their confidence, expressiveness, and engagement in writing, through the use of collocations. Most of the participants found the corpus usage process helpful, with many planning to use it for their future academic writing tasks. However, they recognized some technological challenges associated with searching for collocations, as well as analyzing and interpreting the results. They observed that corpus-based treatments necessitate external guidance, instructional support, tailored activities, and accessible technology due to their usability, technical complexity, and time-consuming nature. The research indicates that the use of corpus facilitates collocation acquisition by supplying authentic content, incorporating diverse settings, encouraging autonomous and exploratory learning, and delivering more comprehensive information and examples on collocations than traditional dictionaries. On the other hand, students reported technical and practical challenges associated with corpora-based learning, including the necessity for computer proficiency, the complexity of concordance lines, and the excessive amount of data. In conclusion, the research suggests that explicit instruction of collocations via corpus tools improves student motivation, autonomy, and metalinguistic awareness. Educational stakeholders should integrate the Data-Driven Learning approach and corpus tools into writing courses to promote student-centered, inductive learning.