Ayla Kutlu'nun Cadı Ağacı Romanının sosyal değerler bakımından incelenmesi
Examination of Ayla Kutlu's Cadı Ağacı Novel in terms of social values
- Tez No: 485701
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ayla Kutlu, Cadı Ağacı, Modern Türk Edebiyatı, Sosyal Değerler, Schwartz Değer Ölçeği, Ayla Kutlu, Cadı Ağacı, Modern Turkish Literature, Social Values, Schwartz Value Scale
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler ve Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Ayla Kutlu, Modern Türk Edebiyatı'nın seçkin roman ve hikâye yazarlarından biridir. Onun eserleri farklı açılardan okunacak ve değerlendirilecek kadar zengin metinlerdir. Değer incelemesi bunlardan sadece biridir. Bu çalışmanın temel amacı, başarılı kadın yazarlardan olan Ayla Kutlu'nun Cadı Ağacı romanındaki sosyal değerleri tespit etmektir. Bunu yaparken alanyazında en fazla kabul gördüğü düşünülen ve bilimsel araştırmalarda sıkça kullanılan Schwartz Değer Ölçeği'nden yararlanılmıştır. Değer kavramı, değerlerin sınıflandırılması, özellikleri ve işlevleri hakkında detaylı bilgiler verilerek kuramsal çerçeve oluşturulmuştur. İnceleme sırasında eserlerde yer alan değer ifadeleri tespit edilmiş, bunun için nitel veri toplama tekniklerinden“Doküman Analizi”kullanılmıştır. Cadı Ağacı romanı bu ölçütlere göre ele alınmış ve romanda var olan değerler; okuma, fişleme ve tasnif işlemlerinden sonra ortaya çıkarılarak belirlenen kuramsal çerçeveye göre metinden örneklerle açıklanmaya çalışılmıştır. Bunun sonucunda elde edilen bulgulardan hareketle Ayla Kutlu'nun Cadı Ağacı adlı eserinin sosyal değerler bakımından zengin bir içeriğe sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Ayla Kutlu is one of the most distuingished novelists and story writers in Modern Turkish Literature. Her works are deep and wealthy enough to be read and interpreted in various aspects. The value survey is only one of them. The main purpose of this study is to determine social values in the novel called“Cadı Ağacı”by Ayla Kutlu, one of the successful female writers. In accordance with this purpose, the study employed Schwartz Value Scale that is mostly accepted in the literature and used in related academic studies. This study established a theoretical framework by giving a vast amount of information about value concept, the classification, nature and functions of values. During the research, value statements that exist in the works were determined and“Document Analysis”one of the qualitative data collection tools, was employed to that end. The novel“Cadı Ağacı”was handled depending on these criteria. The values in the novel were determined after reading, profiling and classification process and the study employed the theoretifcal frameworks with the aim of explaining these values by giving examples depending on novel . The study results indicated that the novel called“Cadı Ağacı”by Ayla Kutlu is highly wealthy in terms of social values.