Kütahya milletvekilleri ve Millet Meclisi'ndeki faaliyetleri (1961-1980)
Kütahya deputies and their activities in the National Assembly (1961-1980)
- Tez No: 485746
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECATİ AKSANYAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Türk İnkılap Tarihi, Political Science, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Kütahya Milletvekilleri, Siyasi Faaliyetler, Yasama Organı Üyeleri, TBMM'de Kütahya Milletvekilleri, Millet Meclisi, Kütahya Deputies, Political Activities, Members of the Legislative Branch, Kütahya Deputies in the Grand National Assembly of Turkey, National Assembly
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 355
Özet
Bu çalışmada 1961-1980 yılları arası Parlamentoda yasama faaliyetinde bulunan Kütahya Milletvekillerinin Millet Meclisi çatısı altındaki çalışmaları incelenmiştir. Çalışma kapsamında Kütahya'nın kısa tarihçesi, Parlamenter Sistemin ortaya çıkışı, Türk Parlamenter Sistemi ve Meşrutiyetten itibaren uygulanan seçim sistemleri ele alınmıştır. I. Büyük Millet Meclisi'nin kuruluşundan 1980 yılına kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne seçilen Kütahya Milletvekillerinin özgeçmişleri aktarılmıştır. İki darbe arası 1961-1980 dönemi siyasi partilerin oy oranları, Kütahya'dan seçilen milletvekilleri ile bu milletvekillerinin demografik özellikleri, katıldıkları seçimler ve yasama faaliyetleri ortaya konulmuştur. 1961-1980 yılları arası beş dönem boyunca Meclise seçilen milletvekillerinin Meclis'teki yasama çalışmaları kronolojik olarak ve konu başlıkları şeklinde ele alınmıştır. Her dönem kendi içerisinde bütçe, sosyal-güvenlik, tarım, imar, belediyeler, madencilik ve Kütahya'nın meseleleri vb. sınıflandırılarak değerlendirilmiştir. Böylece Kütahya milletvekillerinin ülke ve seçim bölgelerine olan katkıları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the activities of Kütahya deputies who were engaged in the legislative activities under the National Assembly between the years of 1961 and 1980. A brief history of Kütahya, emergence of the parliamentary system, Turkish Parliamentary system and the electoral systems applied since the Constitutional Monarchy were discussed within the scope of this study. Personal backgrounds of the Kütahya Deputies elected to the Turkish Grand National Assembly from the establishment of the First Grand National Assembly until 1980 were analysed. Then, the vote rates of the political parties of 1961-1980 inter-coup period, the deputies elected from Kütahya and their demographic features along with the elections they attended and their legislative activities were presented. Legislative studies of the deputies elected to the parliament for five periods between 1961 and 1980 were discussed chronologically in subject headings. Each period was evaluated within itself under the headings of budget, social security, agriculture, municipalities, public works, mining and problems of Kütahya, etc. In this way, contributions of the Kütahya MPs to the country and to their electoral districts were examined.