Faizsiz ekonomi üzerine bir deneme
An essay on the i̇nterest-free economy
- Tez No: 485759
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL BİRİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
- Anahtar Kelimeler: Faizsiz Ekonomi, Dijital Para, Yapay Zekâ, Melek Yatırımcı, Yatırım Geliştirme, Interest-free Economy, Digital Money, Artificial Intelligence, Angel Investor, Investment Development
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Siirt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bölgesel Kalkınma İktisadı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Dünya Ekonomisi geliştikçe iktisatçılar ekonominin birçok farklı konusuna değinmiş ve ekonomideki birçok sorunu çözmüşlerdir. Sosyalizm insanlara mutlak eşitlik sunacağını iddia ederken 20. ve 21. Yüzyıldaki uygulamaları bunun pek de mümkün olamayacağını gözler önüne sermiştir. Özellikle ABD ve SSCB'nin başını çektiği soğuk savaş döneminde ABD halkı çok daha refah içinde yaşamış ve girişilen bilim ve teknoloji yarışını da ABD kazanmıştır. O günden bugüne de kapitalizm dünyaya hakim olmuş ve sürekli güncellemeler ve müdahaleler geçirmiştir. Bu çalışma ister kapitalizme alternatif olarak ister kapitalizm 2.0 olarak görülsün asıl çabamız günümüzdeki eşitsizlikleri giderme çabasıdır. İslami ekonomi ile faizsiz ekonomi arasındaki farklılıklara dikkat çekilmiş. İslami ekonominin en önemli bankaları olan katılım bankalarının araçları açıklanarak katılım bankalarına yönelik eleştirilere yer verilmiş. Faizsiz bir ekonomiye geçilememe sebeplerine değinilmiş, geçilmesi halinde kalkınmaya yeni muhtemel etkilerinin ne olacağı üzerinde durulmuştur. Faizsiz bir ekonomiyi incelerken bazen uzay madenciliğine, bazen yapay zekâya, bazen dijital para birimlerine özellikle günümüzün yükselen yıldızı bitcoine, bazen de melek yatırımcılara ve araştırma geliştirmenin bir sonraki safhası olarak gördüğümüz yatırım geliştirmeye değinilecektir.
Özet (Çeviri)
As the World Economy developed, economists touched on many different aspects of the economy and solved many problems in the economy. While socialism claims to offer absolute equality to the people, the practices in the 20th and 21st centuries have shown that this is not possible at all. Especially during the Cold War that the United States and USSR have been leading, the United States has lived in a more prosperous period and the United States has won the science and technology contest. Capitalism dominated the world from that day to the present day, and it constantly has been updated and has been intervened. This study whether seen as an alternative to capitalism or as capitalism 2.0, our primary endeavor is to remove today's inequalities. Attention is drawn to differences between the Islamic economy and the interest-free economy. The most important banks of the Islamic economy, the instruments of the participation banks, are explained and the criticisms of the participation banks are given. The reasons for failing an interest-free economy have been addressed, and new communication interactions have been emphasized. When examining an interest-free economy, sometimes it will be referred to artificial intelligence, space mining, digital currencies; especially bitcoin which is today's rising star, sometimes angel investors and investment development which we see the next phase of R & D.