Rıfat Ilgaz'ın şiirleri üzerine bir araştırma
A research on Rıfat Ilgaz's poems
- Tez No: 485870
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL HADİ BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Rıfat Ilgaz, Yapısal Marksist Eleştiri, Toplumcu Gerçekçilik, Rıfat Ilgaz, Structural Marxist Criticism, Socialist Realism
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Rıfat Ilgaz, özellikle 1940'lı yıllara kadar bireysel şiirler yazsa da Türk edebiyatındaki yerini daha çok toplumcu gerçekçi anlayışta yazdığı şiirlerle almıştır. Rıfat Ilgaz'ın benimsediği toplumcu gerçekçi şiir anlayışı ile 1940 kuşağının toplumcu gerçekçi akımının oluşması, hemen hemen aynı döneme denk gelmektedir. Bu anlayıştaki ilk şiiri Bu Saatte (1940), ilk şiir kitabı ise Yarenlik'tir (1943). Bu eserleriyle birlikte 1940 kuşağının toplumcu camiasında yerini bulan Ilgaz, romantizme kaydığı dönemler olsa da yaşamı boyunca yazdığı şiirlerde poetik açıdan 1940'lı yıllarına bağlı kalmıştır. Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışmada toplumcu gerçekçi şair olan Rıfat Ilgaz'ın şiirleri, yapısal Marksist eleştiri metoduyla incelenmiştir. Yapısal Marksist eleştiri, daha çok kuramcılara bağlı olarak geliştiği için araştırma konuları ve ilkeleri üzerinde uzlaşılmış değildir. Bu sebeple yapısal Marksist eleştiri metodu kullanılırken alanın önemli kuramcısı Terry Eagleton takip edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Although Rıfat Ilgaz wrote individual poems until especially 1940s, he mostly took his place in Turkish literature with poems he wrote from the point of socialist and realist view. The socialist realist poetry that Rıfat Ilgaz internalised and the formation of socialist realist movement of 1940's generation occur almost at the same term. His first poem within this approach is Bu Saatte (1940) and the poetry book is Yarenlik (1943). Eventhough Rıfat Ilgaz, who found his place in the socialist community with these works of art, had some periods when he tended to be 'romantic', within the poems that he wrote all his life along he remained faithful to the 1940s in poetic terms. Within this study prepared for postgraduate thesis, Rıfat Ilgaz's poems, who is a socialist realist poet, have been studied with structural Marxist criticism method. Since structural Marxist criticism improve while it is dependent on theoreticians, there has not been an agreement on research subjects and principles yet. So, when the structural Marxist criticism method was used, important theoretician of the area, Terry Eagleton, were followed.