Küresel sürdürülebilirlik raporlama ilkeleri çerçevesinde finansal olmayan bilgilerin raporlanması: Finansal hizmetler sektörü üzerine bir çalışma
Reporting non-financial information on global sustainability reporting framework: A study on the financial services sector
- Tez No: 485871
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURAY DEMİREL ARICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik Raporlaması, Bankacılık Sektörü, İçerik Analizi, Sustainability Reporting, Banking Sector, Content Analysis
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
1980'lerden sonra literatüre girmeye başlayan sürdürülebilir kalkınma kavramı kaynakların etkin ve verimli kullanımı, gelecek nesillere kaynak aktarımı olarak tanımlanmaktadır. Ekonomik değer yaratmak için var olan işletmeler topluma artı değer sundukları zaman varlıkları daha sürdürülebilir olmaktadır. Bu nedenle birçok kurum ve kuruluş sürdürülebilirlik faaliyetlerinde bulunmakta ve faaliyetlerini paydaşlarının bilgisine sürdürülebilirlik raporları aracılığıyla sunmaktadırlar. Toplum ve paydaşlar açısından büyük önem arz eden sürdürülebilirlik raporları, sürdürülebilirlik noktasında kurumların nasıl performans gösterdiklerini sunmakta ve gelecek ile ilgili plan ve projelerini barındırmaktadır. Bu çalışmada sürdürülebilirlik kavramını, kapsamını ve Türkiye'de faaliyet gösteren bankaların sürdürülebilirlik uygulamalarını incelemek, bu bankaların sürdürülebilirliği hangi alanlarda gerçekleştirdiğini analiz etmek ve raporlarında hangi ölçütlere dikkat çektiklerine yer vermek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada yöntem olarak içerik analizi kullanılmıştır. İçerik analizi ile ana ve alt kategoriler belirlendikten sonra bankaların ilk yayınladıkları sürdürülebilirlik raporları ile son yayınladıkları sürdürülebilirlik raporlarında her bir ana ve alt kategorilerinin açıklanma düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olup olmadığı bağımlı iki örneklem t-testi ile araştırılmıştır. Bankaların 2011-2015 yılları arasında sürdürülebilirlik ile ilgili açıklamaların arttığı bulgusuna varılmıştır. Kültür – sanat ve spor, karbon emisyonu ve geri dönüşüm kategorilerinin açıklama düzeyleri yıllar itibariyle azalış gösterdiği bulgusuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Concept of sustainability which enters literature after 1980's, is defined as efficient and active use of resource, resource transfer to the next generations. In order to create economic value, existing business are more sustainable when they present positive value. That is why many institutions engage in sustainability activities and present their activities as sustainability reports to their stakeholders. Sustainability reports which have great importance in terms of society and stakeholders, at the point of sustainability how institutions perform and include their plans and projects about future. In this study, the concept of sustainability, its scope and the sustainability practies of the banks operating in Turkey were analyze, to analyze in which areas these banks are sustainable and to analyze what criteria they apply to their reports and to specify what criteria they take into account in their reports. In our work, content analysis was used as a method. After analyzing the content analysis, two dependent sample t-tests were used to determine whether there was a statistically significant difference in the level of disclosure of each of the main and subcategories in the sustainability reports that the banks first published and the sustainability reports they recently published. Between 2011 and 2015, the finding of sustainable explanations of banks increased. Culture – arts and sports, carbon emissions and recyling categories have been showing signs of declining over the years.