Şükran duyma ve depresyon arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between depression and gratitude
  1. Tez No: 486064
  2. Yazar: ŞÜKRAN DOĞRUYOL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA DUYGU KAYA YERTUTANOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Depresyon, Şükran Duyma, Sosyodemografi, Depression, Gratitude, Sociodemographics
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada, depresyon tanısı almış bireyler ve psikiyatrik tanı almamış kontrol grubu arasında şükran duyma ve depresyon arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırma, kesitsel bir çalışma olup, deney grubu için, ayaktan tedavi gören ve depresyon tanısı almış 40 kişilik örneklem oluşturulmuştur. Kontrol grubu, demografik değişkenler bakımından deney grubu ile benzerlik gösteren 40 kişiden oluşmaktadır. Araştırma için bilgilendirilmiş onamları alınan katılımcılarla anket çalışması yürütülmüştür. Araştırma değişkenlerine ilişkin verilerin toplanması amacıyla araştırma gruplarına Takdir Etme-Şükran Duyma Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği ve Demografik Bilgi Formu verilmiştir. Elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edilmiş ve grupların yanıtları karşılaştırılmıştır. Araştırmanın bulguları doğrultusunda, kontrol grubunun takdir etme-şükran duyma alt boyutlarının puan ortalamaları, deney grubuna göre anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur. Bununla birlikte, deney grubunun takdir etme-şükran duyma alt boyutlarının puanları ile demografik değişkenlerin karşılaştırılmasında ortalama farklılıklarının kontrol grubuna göre daha fazla ve anlamlı olduğu saptanmıştır. Deney grubunda medeni hal, yaş, eğitim düzeyi, dini inanç, gelir düzeyi ve depresif belirtilerin şiddeti bakımından takdir etme-şükran duyma alt boyut puanları anlamlı bulunmuştur. Ayrıca, deney grubundaki katılımcıların depresyon skorları ile memnuniyete yönelik şükür ve sözel şükür alt boyutları arasındaki ilişki negatif bulunmuştur. Bu çalışmada elde edilen bulgular ışığında, depresyon tanısı almış bireylerde takdir etme-şükran duyma davranışının tedavi sürecinde önemli bir unsur olabileceği ve ilerleyen dönemlerde yapılacak çalışmaların, kişilerin söz konusu tutumları çerçevesinde yapılandırılmasının etkili sonuçlar getirebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study aimed to examine the relationship between gratitude and depression by comparing clinical group including individuals diagnosed as having depression and the control group without any psychiatric diagnosis. The study was conducted as cross-sectional with 40 individuals with depression diagnosis and 40 individuals in the control group. Surveys were provided to the groups after their informed consents were obtained. In order to collect data from participants for the examination of research variables, Gratitude Scale, Beck Depression Inventory, Demographic Information Form were given to the groups. Data were analyzed with statistical methods for the comparison of the groups in terms of their scores in gratitude and depression scales. Based on the results, mean scores of all of the gratitude subscales in the control group were found as significantly higher than the clinical group. However, scores in gratitude subscales in the clinical group were found as significantly different in some of the demographic variables including age, income, education, marital status, religious beliefs, and severity of depression. Besides, negative correlation was found between depression and the gratitude subscale scores including verbal gratitude and gratitude in terms of satisfaction. The findings in the study is considered as significant in terms of the clinical group's scores in the gratitude subscales. The results of this study may contribute to the treatment of depression with interventions based on gratitude and may offer useful suggestions for further research.