Anonim şirketlerde zorunlu organ kavramı ve eksikliklerine bağlanan hukuki sonuç
- Tez No: 486234
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞABAN KAYIHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Anonim şirket, yönetim kurulu, fesih, fesih davası, kayyım, Joint stock company, board of management, termination, suit for annulment, trustee
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Tezimizde anonim şirketlerde zorunlu organ kavramı, eksikliklerinin hangi hâllerde söz konusu olabileceği ve zorunlu organ eksikliğine bağlanan hukuki sonuç olan fesih davası incelenmiştir. Bu bağlamda tez üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde tüzel kişilerde organ kavramı ve tüzel kişilerin organlarının çeşitli kıstaslara göre türleri ele alınıp anonim şirketin zorunlu ve ihtiyari organlarına ilişkin açıklamalara yer verildi. İkinci bölümde şirketin zorunlu organları olan genel kurul ve yönetim kurulunun eksiklik halleri, doktrin ve Yargıtay kararları ışığında ele alındı. Üçüncü bölümde ise anonim şirketin zorunlu organlarından birinin eksikliği halinin yaptırımı olan şirketin feshi davası ile ilgili olarak uygulamada sorun yaratan usuli konulara ve özellikle davada alınacak geçici hukuki koruma tedbirlerinden kayyım kavramına yer verildi. Nihayetinde zorunlu organ eksikliği sebebiyle açılacak olan fesih davasının diğer fesih davalarıyla olan ilişkisi incelenerek çalışmamız sonuçlandırıldı.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the concept of mandatory organ in joint stock companies, when its possible deficiencies can step in, and the law suit for annulment resulting from the deficiency of mandatory organ are examined. In this context, the thesis consists of three chapters. In the first chapter, the concept of organ in legal entities, and the types of their organs according to various criteria are tackled, while explanations related to mandatory organs of joint stock companies are considered. In the second chapter, the deficiency of the shareholder meeting and the board of management – both mandatory bodies of a joint stock company – is elaborated in the light of doctrine and the supreme court of appeal. In the third chapter, problem-causing procedural matters related to the enforcement of a company's suit for annulment, which is the sanction to the deficiency of one of a company's mandatory organs, are considered. In particular, the concept of the trustee as one of temporary legal protection measures to be taken in a lawsuit is dwelled upon. Finally, this work is concluded by analyzing the relationship of the suit for annulment resulting from the deficiency of the mandatory organ with other suits for annulment.