The investment strategy for establishing and activating free zones in Duhok / Kurdistan region
Yatırım stratejisi ve yatırım stratejisinin Duhok / Kurdıstan bölgesinde serbest bölgelerin kurulması ve etkinleştirilmesi üzerindeki etkisi
- Tez No: 486310
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAZİF DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Serbest Bölge, Yatırım, Yatırım Stratejileri, Yabancı Yatırımcı, Investment Strategy, Free Zone, Local Investment, Foreign Investment
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmanın amacı Duhok bölgesinde serbest bölgelere olan ihtiyacı göstermektir. Bu sebeple bu çalışmada bölgenin yerel ve yabancı yatırımcılarının stratejik ve reel durumu göz önüne alınarak serbest bölge yapılması konusu çalışılmıştır. Çok sayıda resmi kurum müdürleri, yatırımcı ve akademisyenlerin görüşlerini almak için özel bir form kullanıldı. Dağıtılan (150) adet formdan (120) tanesinin geri dönüşü oldu, bunların arasında (111) tanesi ise analiz yapabilmeye elverişli bulundu. Ayrıca çalışma hakkında yeterli cevaplara ulaşmak için yukarıda bahsedilen ilgililerle çok sayıda sözlü mülakat gerçekleştirildi. Sözkonusu araştırma için Sosyal Bilimler İstatistik Programı (SPSS) vasıtasıyla test edilip analizi yapılan çok sayıda temel ve yan hipotezlere kaynaklık eden bu örneklemin ortaya çıkardığı değişkenler arasındaki çeşitli ilişkileri yansıtan varsayımsal bir örneklem kullanıldı. Hipotez deneylerinin sonuçlarına ulaşmak için çok sayıda deneye başvuruldu Araştırmanın ulaşmış olduğu en önemli çıkarım, değişkenler ve araştırmanın yatırım stratejileri ve serbest bölge arasıdaki bağlantı ile ekonomik, mali, yatırımsal sosyal, siyasi ve hukuki boyutları ve serbest bölge arasındaki sağlam bağlantıların, büyük ve güçlü etkileşimin var olduğudur. Çalışmanın elde ettiği çıkarımlar sayesinde çok sayıda öneri ve tavsiye ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims at demonstrating the need of the region and Duhok Governorate to establish free zones. Therefore, the intellectual and field dimensions of this study are based on the realistic perspective of the country depending upon local and foreign investment strategies and how to rely on them in order to establish and activate the free zones. To achieve the required objective, a special questionnaire has been used to express the views of the managers of a number of government organizations, investors and academics. For this purpose, (150) forms were distributed and (120) copies have been returned and (111) forms are valid for analysis, in addition to conducting a number of interviews with the above mentioned personalities to obtain adequate answers to the study. We have used a virtual model for the present study which reflects the different relationships among its variables. From this model, a number of main and secondary hypotheses have been emerged. These hypotheses have been tested and concluded by using the (SPSS) Statistical Software for Social Sciences program. Out of a number of tests it is possible to obtain good results of the hypothesis test. The most important conclusions of the present study are the existence of a strong correlation between the variables and the dimensions of the study concerning the investment strategies, the free zone and the (economic, financial, investment, social, political, legal) dimensions. And throughout the conclusions of the study, a number of proposals and recommendations have been given :