Türkiye emlak ve gayrimenkul piyasasındaki fırsatlar-emlak piyasası için yurtdışında bölge ofislerinin açılması örneği
Opportunities in the real estate and real estate market in Turkey-example of opening regional offices abroad for the real estate market
  1. Tez No: 685794
  2. Yazar: İDRİS DEMİRHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SABRİ ÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Gayrimenkul Sektörü, Yabancı Yatırımcılar, Bölge Ofisi, Gayrimenkul Pazarlama, Real Estate Sector, Foreign Investment, Regional Sales Office, Real Estate Marketing
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanayi Politikaları ve Teknoloji Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanayi Politikaları ve Teknoloji Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
İnşaat ve gayrimenkul sektörleri Türkiye ekonomisinin 2000'li yıllarda gösterdiği hızlı büyüme rakamlarında önemli bir paya sahip olmuştur. Doğrudan yabancı yatırımlarının hızla arttığı bu dönemde yabancıların Türkiye gayrimenkul sektörüne gösterdiği ilgi gün geçtikçe artmaktadır. Yabancıların Türkiye'de gayrimenkul edinmelerini teşvik eden mütekabiliyet ilkesinin kaldırılması ve gayrimenkul edinimi ile yabancılara vatandaşlık hakkı tanınması gibi yasal düzenlemeler, yabancılara gayrimenkul satışını daha da ivmelendirmiştir. Gayrimenkul geliştiricileri, günümüzde yabancı ülke vatandaşlarına yapılan satışları büyük oranda aracılar vasıtası ile gerçekleştirmektedir. Aracılar ile yapılan satışlarda gayrimenkul geliştiricileri çeşitli sorunlarla karşılaşmakta olup gayrimenkul firmaları bu sorunları aşarak müşteri memnuniyetini artırmak ve yabancılara gerçekleştirilen gayrimenkul satışını artırarak uluslararası pazarlardaki paylarını artırmak konusunda isteklilerdir. Bu çalışma ile gayrimenkul sektöründeki gelişmeler incelenerek, yabancılara gayrimenkul satışı konusu ele alınmış; yabancılar için sektördeki fırsatlar değerlendirilerek, Türkiye gayrimenkul sektörünün yurtdışı pazarlarda payını artırması için Türkiye pazarına ilgi gösteren Körfez Ülkelerinde doğrudan satış kanallarını geliştirmesine yönelik olarak bölge ofisi açılması örneği incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı, Türk gayrimenkul geliştiricilerinin Körfez Ülkelerinde açacağı bölge ofislerinin sektöre etkilerini değerlendirmektir. Çalışma kapsamında Körfez Ülkelerinin vatandaşları olan potansiyel yatırımcıların, gayrimenkul sektörüne yatırım konusundaki ilgileri, görüşleri, beklentileri, karşılaştıkları sorunlar ele alınarak bölge satış ofislerinin kuruluşu için bir strateji ortaya konmaya çalışılmıştır. Çalışmanın son bölümlerinde ise Körfez Ülkelerinde kurulacak bir bölge ofisinin finansal projeksiyonu gerçekleştirilerek böyle bir bölge ofisinin kurulmasının maliyetleri ve getirileri değerlendirilirken, risk analizi de yapılarak karşılaşa bilinecek olası riskler ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The construction and real estate sectors have had an important share in the rapid growth figures of the Turkish economy in the 2000s. In this period as the foreign direct investments increased rapidly, the interest of foreigners in the Turkish real estate sector have increased day by day. Legal regulations, such as the abolition of the reciprocity principle that aimed to encourage foreigners to acquire real estate in Turkey and the right of acquiring Turkish citizenship through real estate acquisition have accelerated the sales of real estate to foreigners. Real estate developers make sales to citizens of foreign countries mostly through intermediaries. Real estate developers are facing various problems in sales through intermediaries, and real estate companies are willing to increase customer satisfaction by overcoming these problems and to increase their share in international markets by increasing real estate sales to foreigners. With this study, the developments in the real estate sector were examined and the issue of real estate sales to foreigners was discussed. By evaluating the investment opportunities for foreigners, the case of opening a regional office in order to increase the share of the Turkish real estate sector in foreign markets and to develop direct sales channels in the Gulf Countries, which are interested in the Turkish market, have been examined. The purpose of this study is to evaluate the effects of the regional offices to be opened by Turkish real estate developers in the Gulf Countries on the sector. Within the scope of the study, a strategy for the establishment of regional sales offices was tried to be determined by addressing the opinions, expectations and problems of potential investors, who are citizens of the Gulf Countries, regarding investment in Turkish real estate sector. In the last parts of the study, the financial projections of a regional office to be established in the Gulf Countries and the costs and benefits of establishing such a regional office were evaluated, while risk analysis was also performed and possible risks to be encountered were discussed.