Radikal selefi terör örgütleri
Radical salafi terrorist organisations
- Tez No: 486474
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKMEN TÖRELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Terörizm, Selefilik, Cihat, Tekfir, İntihar Saldırısı, Tağut, El Kaide, Deaş, Terrorism, Salafism, Jihad, Tekfir ( declare someone an unbeliever), Suicide Attack, Taghut(blasphemy system), Al Qaeda, Deash(Isıl)
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Strateji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 289
Özet
11 Eylül 2001 tarihinde El Kaide terör örgütü tarafından Amerika Birleşik Devletleri topraklarında gerçekleştirilen terör saldırısı ile Dünyanın dikkatini üzerine çeken bir olgu haline gelen Radikal Selefi Terörizm, ilerleyen süreçte meydana gelen siyasi gelişmeler ile küreselleşmenin oluşturduğu olumlu ve olumsuz etkilerin de etkisiyle gelişen bir yapıya bürünmüştür. 2011 yılında başlayan Arap Baharı ile Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yıllardır hüküm sürmekte olan baskıcı rejimlere karşı başlayan geniş çaplı halk ayaklanmaları, birkaç ülke hariç başarıya ulaşmazken, sokak gösterileri, başta Suriye olmak üzere Ortadoğu'da ve Kuzey Afrika'da bulunan devletlerde iç savaş ortamına da zemin hazırlamıştır. 2003'te gerçekleşen ABD işgali sonrasında oluşan otorite boşluğu içerisinde Irak'ta yeşermeye ve giderek büyümeye başlayan Irak El Kaidesi, ülkede geniş çaplı terör eylemlerine başlamış, ilereyen senelerde eylemlerini artırarak devam ettirmiştir. Suriye iç savaşının oluşturduğu kargaşa ortamından da istifade ederek Suriye ve Irak'ta toprak kazanmaya ve hakimiyet alanları oluşturmaya başlayan Irak El Kaidesi, devlet kurduğunu ve halifelik müessesesini tekrar hayata geçirdiğini ilan ederek Deaş ismini almıştır. Deaş terör örgütü, ilerleyen süreçte Irak'ın en büyük ikinci şehri olan Musul'u ve Suriye'nin doğusunda bulunan petrol kenti Rakka, Deyrez zor ile Türkiye sınırına 50 km uzaklıkta bulunan El Bab şehirlerini ele geçirmiş, Irak'ta ve Suriye'de daha geniş hakimiyet alanları bulmak için saldırılarda bulunmuştur. 2015 senesi ise Deaş'ın Suriye ve Irak'ta gerçekleştirmekte olduğu terör eylemlerinin, çeşitli vasıtalarla Dünyaya yayılması için dönüm noktası olmuştur. 2015 ve ilerleyen yıllarda Terör Örgütü Deaş dünyanın çeşitli ülklerinde birçok ses getirici eylem gerçekleştirmiştir. Buna ilave olarak, El Kaide ve Deaş terör örgütlerine bağlılıklarını bildiren El Şebab, Boko Haram ve El Nusra Cephesi gibi terör örgütleri de bu dönemde terör faaliyetlerini artırmıştir. Küreselleşerek, Uluslararası İlişkilerin belirleyici öğelerinden birisi haline gelmiş olan Radikal Selefi Terörizm problemi başta BM, NATO gibi uluslararası kuruluşlar olmak üzere Uluslararası Camia nezdinde en önemli gündem maddesi haline gelmiş, terörizm probleminin çözümü ile alakalı nasıl tedbirler alınacağı hem devletler hem de kuruluşlar tarafından daha yoğun tartışılmaya başlamıştır. Bu bağlamda Radikal Selefi Terör Örgütlerinin terör faaliyetlerini engellemek, hakimiyet alanlarını kontrol altına almak, eleman kazanmalarını sağlayan propoganda faaliyetlerinin önüne geçmek çok büyük önem arz etmektedir. Bu maksada yönelik olarak, Bu proje kapsamında Radikal Selefi terör örgütlerinin ideolojik kökenleri, tarihi süreç içerisinde gelişimi anlatılımış, El Kaide ve Deaş Terör Örgütlerinin ideolojileri, örgüt yapıları, eylemleri detaylı olarak izah edilmiş, Terör Eylemleri analiz edilmiş, Radikal Selefi terörizm ile mücadele hususunda birtakım değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Radical Salafi Terrorism, which became a phenomenon that attracted the attention of the world with the terrorist attack against the United States of America by the terrorist organization of Al Qaeda in 9/11 2001, has grown into a developing structure with the impact of the political developments that occurred after the attack and the positive and negative effects of globalization. With the Arab Spring, which started in 2011, whereas massive popular uprisings against the repressive regimes that have been reigning for years in the Middle East and North Africa have not succeeded except for a few countries, street demonstrations have also laid the ground for civil war in the states of Middle East and Northern Africa, notably in Syria. Al Qaeda in Iraq, which began to grow in Iraq and fell into an authority gap after the US invasion in 2003, has continued its activities in the following years and has begun widespread terrorist activities in the country. Al-Qaeda in Iraq, which started to gain lands in Syria and Iraq and started to capture lands of domination by taking advantage of the turmoil of the Syrian civil war, proclaimed establishment of a state and reestablishment of the institution of Caliphate, and changed its name as Deash(ISIL). Deash terrorist organization occupied Mosul, the second largest city in Iraq ,the oil rich city Rakka and Deyrezzor in the east of Syria and Al Bab on the northern Syria which is 50 km away from the border of Turkey and began attacks to take lands for extensive dominance in the upcoming days. The year 2015 became the turning point of Deash' terrorist actios in Syria and Iraq spreading to the world in various ways. In 2015 and the following years the terrorist organization carried out a number of terrorist attacks which created tremendous impacts on various countries of the world, especially in Europe. In addition, terrorist organizations such as El Shebab, Boko Haram and El Nusra Front, who declared their allegiances to Al Qaeda and Deash terror organizations, also increased their terrorist activities in this period. The problem of Radical Salafi Terrorism, which has become global and definitive elements of International Relations, has become the most important agenda item for the International Community, notably for International Organizations such as the UN and NATO. The measures which must be implemented related to the solution for the terrorism problems have begun to be discussed more intensely by both states and organizations. In this context, it has a great importance of preventing the terrorist activities of the Radical Salafi Terrorist Organizations, recapturing the areas under its domination and averting the propaganda activities that enable it to recruit members. To this end, in this study, the ideological roots and development of the radical Salafi terrorist organizations were explained throughout the historical process, and the ideologies, organizational structures and actions of the Al Qaeda and Deash Terrorist Organizations were explicated in detail; their terrorist actions were analyzed and some remarks were made about the matter of fighting against Radical Salafi Terrorism.