Doğrudan yabancı yatırımcıların yatırım yapacakları ülkeyi seçme kriterleri ile yüksek nitelikli iş gücü göçünde ülke seçim kriterlerinin analizi: Cezayir örneği
Analysis of country selection criteria of foreign direct investors for investment and qualified labor force for migration: Algeria example
  1. Tez No: 486478
  2. Yazar: YASEMİN GÜZEL BİRER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAN ÖZGÜVEN TAYFUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrudan Yabancı Yatırım, Göç, Yüksek Nitelikli İş Gücü Göçü, Foreign Direct Investment, Migration, Migration of Qualified Workforce
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Günümüzde rekabetin artması yatırımcıların da pazar arayışı içerisine girmesine neden olmuştur. Bu bağlamda, yatırımcılar yatırım yapacakları ülkelerde bazı kriterler arayarak ülke pazarına nüfus etme kararı almaktadırlar. Çalışmanın birinci bölümünde pazar arayışı içinde bulunan yatırımcıların yatırım yapacakları ülkelerde aradıkları kriterler incelenmiştir. İşletmelerde yatırım kararında pazarın yapısı önemli olurken, yüksek nitelikli iş gücü göçünde ise göç edilecek ülkenin kriterleri önemli olmaktadır. İkinci bölümde yüksek nitelikli iş gücünün göç nedenleri ve yaşadıkları ülkeyi seçme kriterleri teorik bilgiler ışığında incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise beyin göçü olgusunun genelde gelişmekte olan ülkelerden gelişmiş ülkelere doğru yapılan bir akım olarak literatüre sunulmuş örneklerinin aksine, gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerden daha az gelişmiş ülkelere olan akımının nedenleri araştırılmıştır. Bu bağlamda, Türkiye'den Cezayir'e giden yüksek nitelikli iş gücü örneklem olarak seçilmiştir. Araştırma dahilinde Cezayir'de faaliyette bulunan 5 Türk firması belirlenmiş ve bu firmalarda çalışan Türk asıllı yüksek nitelikli iş gücüne sahip 39 kişiye ulaşılmış ve araştırmaya dâhil edilmiştir. Bu 39 kişiden anket verileri toplanmıştır. Araştırma sonucuna göre; ücretler, statü, çalışma koşulları göz önüne alındığında Türkiye'den çok daha iyi olarak belirtilen Cezayir, konu sağlık ve eğitim hizmetleri, sosyal yaşam, ihtiyaçların giderilmesi gibi konularda görece avantaj durumunu kaybetmiştir.
Özet (Çeviri)
In our era, increase of competition has let investors to seek new markets. In this respect, investors decide to enter the markets by evaluating them according to certain criteria. In the first parts of the study, these criteria which are sought by the companies in search of new markets are analysed. While the structure of the market is important for investment decisions of companies, the criteria of the country is more important in migration of qualified workforce. In the second part, reasons for the migration of workforce and selection criteria of countries to live in are analysed with the theoretical information. In the third part, the reasons of the migration of qualified workforce from developed to developing countries are investigated, contrary to the findings presented in the examples in literature depicting the brain drain as a trend from developing to developed countries. In this respect, workforce which are migrated from Turkey to Algeria is selected as sample. 5 Turkish companies operating in Algeria is selected and 39 Turkish citizen working in these companies are included in the reseach. Questionnaire data from these people are collected. According to the investigation result, while Algeria is superior to Turkey with respect to salary, status and working conditions, it lost its advantage against Turkey in healthcare, education, social life and meeting basic needs.