University website design with multivariate statistical techniques in kansei engineering
Çok değişkenli istatistiksel tekniklerle kansei mühendisliğinde üniversite websitesi tasarımı
- Tez No: 486651
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZERRİN AŞAN GREENACRE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Faktör Analizi, PLS regresyon, Kansei Mühendisliği, Görsel tasarım, Kansei kelimeleri, Factor Analysis, PLS regression, Kansei Engineering, Visual design, Kansei Words
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu ileri teknoloji çağında, her üniversite programlarını destekleyen ve dünya etrafındaki öğrencileri kendi fakültelerinden birine katılmaya teşvik eden bir web sitesine sahiptir. Bununla birlikte, üniversiteler web sitelerinin işlevselliğine ve kullanılabilirliğine çok öncelik verir ve duygularını tatmin eden görsel açıdan çekici web sitelerine yönelik kullanıcının talebini karşılamak için daha az dikkat verirler. Bu tez, Türkiye üniversitelerindeki 18 - 37 yaş aralığında öğrencilerine duygusal açıdan çekici gelen, web sitesi tasarımı unsurlarını belirlemek için Faktör Analizi (FA), Kısmi En Küçük Kareler (PLS) regresyon istatistik yöntemlerini ve Kansei Mühendisliği'ni önermektedir. Türkiye'deki üniversitelerinden 9 örnek web sitesi ve 22 Kansei kelimesi araştırılmak üzere seçilmiştir, 84 kadından ve 88 erkekten oluşan 172 öğrenciye Kansei kelimeleri (KW'ler) kullanarak seçilen web sitelerini değerlendirmeleri için sorular sorulmuştur. Web sitesi unsurları ve KW arasındaki ilişkiyi değerlendirmek için 5 noktalı semantik farklılık ölçeği kullanılmıştır. FA ve PLS regresyon gibi çok değişkenli istatistiksel yöntemler en etkili KW'leri ve ilgili web sitelerini açıklamak için tercih edilmiştir. Sonuç öğrencilerin Kansei üzerinde olumlu ve olumsuz etkisi olan web sitesi kategorilerinin en yüksek ve en düşük derecelendirmedeki web sitelerini göstermiştir. Web sitesinin tasarımında kullanıcının isteğini tatmin açısından bu çalışmadaki FA ve PLS regresyon ve Kansei Metodolojisinin çok önemli bir rol oynadığını bu tezdeki sonuç ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In this age of advanced technology, every university has a website to endorse their programs and encourage students around the world to join one of their faculties. However, universities give much priority to the functionality and usability of their websites and they give less attention to meet the users' demands for visually attractive websites that satisfy their emotions. This study proposes Factor Analysis (FA), Partial Least Squares (PLS) regression statistical methods and Kansei Engineering to identify elements of website design that are emotionally appealing to 18 - 37 age students in Turkey universities. A total of 22 Kansei words and 9 sample websites of Turkey universities are selected to investigate, 172 students consists of 84 females, and 88 males were asked to evaluate the selected websites using Kansei words (KWs). A 5-point semantic differential scale is used to evaluate the relationship between website elements and KWs. Multivariate Statistical Methods such as FA and PLS regression were performed to explore the most influential KWs and the corresponding websites. The results showed the highest and the lowest rating websites, the website categories that have a positive and negative impact on students Kansei. The outcome implied that the FA and PLS regression and Kansei Methodology in this study played a crucial role in website design in terms of satisfying users' demands in this study.