Moda illüstrasyonunda güncel yaklaşımlar ve bir öneri
Current approaches in fashion illustration and a suggestion
  1. Tez No: 486652
  2. Yazar: ESRA SUNERLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. YÜKSEL ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Güzel Sanatlar, Clothing Industry, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Moda Tasarımı, Moda İllüstrasyonu, Moda Sunumu, Performans Sanatı, Dijital Teknoloji, Fashion Design, Fashion Illustration, Fashion Show, Performance Art, Digital Technology
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Sanatlar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
İllüstrasyon genel anlamı itibari ile bir konuyu açıklamak, anlatmak için yapılan resimlere verilen isimdir. İllüstrasyon alanı, endüstri devriminden bu yana çeşitli dallara ayrılarak gelişimine devam etmiştir. 1980'li yıllara kadar geleneksel tekniklerle yapılan illüstrasyon, daha sonraları bilgisayar ortamında dijital çizim programları yardımıyla da yapılabilirlik kazanmıştır. Moda ve illüstrasyon kavramları geçmişte ve günümüzde birçok alana etki etmiş ve etmektedir. Alt temada birleşen bu iki kavram, moda illüstrasyonu alanını oluşturmuş ve çeşitli çizim teknikleri ile gerçekleştirilmektedir. Moda illüstrasyonları geçmişte kullanılan tanım, tanıtım gibi amaçları dışında günümüzde sanatsal bir odağa doğru da evrilmektedir. Bu evrilmeyi takiben güncel dijital teknikler devreye girmektedir. İçinde bulunduğumuz çağın getirisi olarak dijital teknoloji, moda illüstrasyonu alanına da etki etmekte ve karışık tekniklerle moda sunumlarında yer almaktadır. Moda illüstrasyonlarının ait olduğu mecradan başka mecralara geçişi, moda illüstrasyonunda güncel yaklaşımlarda gözlemlenebilmektedir. Bu çalışmada güncel yaklaşımlara ek olarak bir öneri geliştirilmiştir. Öneri dahilinde moda sektöründe yer alan insan bedenine eleştirel bir bakış açısı sunulmaktadır. Böylece moda illüstrasyonlarından yararlanılarak performans sanatına dönüşen moda sunumlarının yapılabileceği gösterilmek istenmiştir. Çalışmaya ilişkin sunulan öneride, yazar tarafından çizilen tasarımlar dijital tekniklerle illüstre edilerek farklı bir moda sunum tekniğine dönüştürülmüştür. Bu çalışma ile birlikte farklı yaklaşımlar ve önermelerin olabileceği tartışılmış ve tez, konuya ilişkin alanyazın ile desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
The illustration is, in general, the name given to the illustrations for explaining and describing a theme. The field of illustration has continued to evolve by separating to various branches since the industrial revolution. Illustration, made with traditional techniques up to 1980s, also became feasible with the help of digital drawing programs on the computer later on. The concepts of fashion and illustration have influenced many areas in the past and today. These two concepts, combined in the lower theme, constitute the field of fashion illustration and have been applied (implemented) by various drawing techniques. Fashion illustrations except for the purposes such as definition, promotion, which were used in the past, evolve toward an artistic focus today. Following this evolution, current digital techniques moved in. As a result of the era we are in, digital technology also influences the field of fashion illustrations and takes place in fashion shows with mixed techniques. Transition of fashion illustrations to new courses from where they belong, can be observed in current approaches of fashion illustrations. In this study, a proposal has been developed in addition to current approaches. Within the proposal, a critical perspective is presented to the human body in the fashion sector. So, it is desired to be shown that fashion shows which turned into performance art can be made utilizing the fashion illustrations. In the presented proposal for the work, the designs drawn by the author turned into a different fashion show technique, illustrating with digital techniques. With this study, it is argued that there might be different approaches and suggestions and the thesis is supported by the related literature.