Somatik belirtilerle seyreden major depresyon hastalarında duygu dışavurumu ve stresle başa çıkma
The expression of emotion and coping with stress in major depressive disorder patient with somatic symptoms
  1. Tez No: 486961
  2. Yazar: FULYA GÖK
  3. Danışmanlar: UZMAN MELİHA ZENGİN EROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Psychiatry, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Somatizasyon, duygu dışavurumu, stresle başa çıkma, Somatization, emotional expression, coping with stress
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Amaç: Ruhsal sıkıntının bedensel belirtilerle ifadesi, başta Majör Depresif Bozukluk (MDB) olmak üzere psikiyatri kliniğinde yaygın olarak görülmektedir. Bu çalışmada, polikliniğimize başvuran MDB hastalarında somatik belirtileri değerlendirmek, bu belirtilerin bireylerin duygu dışavurum tarzları, stresle baş etme tutumları, depresyon ve anksiyete düzeyleri ile ilişkisini araştırmak ve kontrol grubuyla karşılaştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ağustos 2017-Ekim 2017 tarihleri arasında, Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Polikliniği'ne başvuran, DSM-5 tanı ölçütlerine göre MDB tanısı konan 74 hasta ile 73 sağlıklı kontrol dahil edilmiş ve tüm katılımcılar Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği'nin Psikosomatik Belirtiler alt ölçeği, Duygu Dışavurum Tarzları Envanteri, COPE Başa Çıkma Tutumlarını Değerlendirme Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği ve Beck Anksiyete Ölçeği ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Mutluluk duygusunun ben odaklı dışavurumu ile psikosomatik belirtiler arasında negatif yönde; üzüntü ve öfke duygusunun saldırganca dışavurumu ile psikosomatik belirtiler arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Mutluluk duygusunun ben odaklı dışavurumu arttıkça psikosomatik belirti puanı azalmakta (p=0,001); üzüntü ve öfke duygularının saldırganca dışavurumu arttıkça psikosomatik belirti puanı artmaktadır (p=0,006; p=0,015). Stresle başa çıkma tutumlarından yararlı sosyal destek kullanımı, pozitif yeniden yorumlama ve gelişme, duygusal sosyal destek kullanımı ile psikosomatik belirtiler arasında negatif yönde; inkar ve madde kullanımı ile psikosomatik belirtiler arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Yararlı sosyal destek kullanımı, pozitif yeniden yorumlama ve gelişme, duygusal sosyal destek kullanımı arttıkça psikosomatik belirti puanı azalmakta (p=0,006; p=0,030; p=0,011), inkar ve madde kullanımı arttıkça psikosomatik belirti puanı artmaktadır (p=0,049; p=0,009). Sonuç: Somatik belirtiler, MDB hastalarında oldukça sık karşılaşılan, yaygın ve önemli bir sorundur. Çalışmamızda elde ettiğimiz verilere göre; somatik belirtiler bireylerin duygu dışavurum tarzları ve stresle başa çıkmada sergiledikleri tutum ile ilişkili görünmektedir. Duyguların sözel dışavurumu ve işlevsel başa çıkma tutumlarının olumlu duygulanım ile ilişkili olması; somatik belirtilerin ön planda olduğu depresif hastaların tedavilerinde duyguların sözel ifadesinin ve stresle başa çıkmada işlevsel tutumların amaçlanmasının önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The expression of emotional dysphoria through bodily symptoms is commonly seen in the psychiatric disorders mainly as Major Depressive Disorder (MDD). This is a study aimed at assessing the somatic symptoms of the MDD patients who consulted our polyclinic, doing research on the correlation between these symptoms and the emotional expression styles of the the individuals, the way they coping with stress, their levels of depression and anxiety and comparing the results with the control group. Materials and Methods: 74 patients who consulted Haydarpaşa Numune Research and Training Hospital between August 2017 and October 2017 and were diagnosed with MDD according to DSM-5 and 73 healthy control group patients were included in the study. All the participants were evaluated with Psychosomatic Symptoms Subscale of Rosenberg's Self-Esteem Scale, Emotional Expression Styles Inventory, COPE Inventory, Beck Depression Inventory and Beck Anxiety Inventory. Results: A negative correlation between the self-centred expression of the emotion of happiness and psychosomatic symptoms has been found while a positive correlation between the aggressive expression of the emotions of sadness and anger and psychosomatic symptoms has been found. As the self-centred expression of the emotion of happiness increases, the psychosomatic symptom point decreases (p=0,001) and as the aggressive expression of the emotions of sadness and anger increases, the psychosomatic symptom point increases too (p=0,006; p=0,015). A negative correlation between the use of instrumental social support, positive reinterpretation and growth, the use of emotional social support that are ways of coping with stress and the psychosomatic symptoms has been found whereas a positive correlation between denial and substance use and the psychosomatic symptoms has been found. As the use of instrumental social support, positive reinterpretation and growth and the use of emotional social support increase, the psychosomatic symptom point decreases (p=0,006; p=0,030; p=0,011), and as denial and substance use increase, the psychosomatic symptom point increases too (p=0,049; p=0,009). Conclusion: Somatic symptoms are the most prevalent and important problems that are commonly seen in MDD patients. According to the results of our study, there is a correlation between somatic symptoms and the emotional expression styles of the individuals and their attitudes towards dealing with stress. The fact that the verbal expression of emotions and functional coping strategies are related to positive affect puts forth the importance of aiming at verbal expression of emotions and functional strategies of coping with stress in the treatment of depression patients with somatic symptoms.