Normal ve preeklamptik gebelerde serum soluble fms-lıke tyrosıne kınase-1(SFlT-1)/placental growth factor(PGF) oranlarının karşılaştırılması
- Tez No: 486994
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VELİ MİHMANLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, solubl fms benzeri tirozin kinaz- 1, plasental büyüme faktörü, Preeclampsia, soluble fms-like tyrosine kinase-1, placental growth factor
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Preeklamptik gebeler ve sağlıklı gebeler arasında sFlt-1/ PGF oranlarını karşılaştırmak ve preeklampsi erken tanısında bu parametrelerin kullanılıp kullanılamayacağını ortaya koymaktır. Gereç ve yöntem: Bu prospektif çalışma, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Okmeydanı Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu onayı ile gerçekleştirildi. Eylül 2016 ile Nisan 2017 tarihleri arasında kliniğimize başvuran üçüncü trimesterdeki 20 preeklamptik gebe ve 23 sağlıklı gebe olmak üzere toplam 43 gebe ile yapıldı. İki grup, sosyodemografik özellikleri, gestasyonel özellikleri, sFlt-1(Soluble Fms-like Tyrosine Kinase- 1), PGF(Placental Growth Factor) düzeyleri ve sFlt-1/ PGF oranını da içeren laboratuvar parametreleri, maternal ve neonatal sonuçları ile karşılaştırıldı. Serum örneklerinde sFlt-1 ve PGF parametreleri ELISA yöntemi ile ölçüldü. Bulgular: Preeklamptik gebelerde kontrol grubu ile karşılaştırıldığında serum sFlt-1 düzeyleri anlamlı olarak daha yüksek, serum PGF düzeyleri anlamlı olarak daha düşük saptandı. Preeklampsi olan ve olmayan hastaların ayrımında sFlt-1/ PGF oranı anlamlı bulundu ve duyarlılık % 95, pozitif kestirim % 86.4, özgüllük % 87, negatif kestirim % 95.2 olarak tespit edildi. Sonuç: sFlt-1/ PGF oranı preeklamptik gebelerde normal gebelere göre anlamlı olarak yüksektir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to compare the serum sFlt-1/ PGF ratio between preeclamptic and normotensive pregnancies and assess whether this ratio and these parameters can be used as a biomarker at diagnosis of preclampsia. Materials and methods: This prospective study was approved by Clinical Investigations Ethics Committee of Okmeydanı Education and Research Hospital, Sağlık Bilimleri University. Pregnant women in third trimester, who has admitted to the Obstetrics and Gynecology Clinic of Okmeydanı Education and Research Hospital between the dates of September 2016 and April 2017, 20 preeclamptic and 23 normotensive pregnancies were included in our study. Demographic and gestational characteristics, laboratory parameters included sFlt-1, PGF and sFlt-1/ PGF ratio, maternal- neonatal outcomes were compared between two groups. sFlt-1 and PGF concentrations were measured with enzyme- linked immunosorbent assay (ELISA). Results: The plasma concentrations of sFlt-1 were significantly higher and the plasma concentrations of PGF were significantly lower in the patients with preeclampsia than normotensive pregnant women. sFlt-1/ PGF ratio was found to be statistically different in preeclamptic and normotensive pregnancies and about the ratio: sensitivity 95%, positive predictive value 86,4%, specificity 87% and negative predictive value 95,2% were found. Conclusion: The rate of sFlt-1/ PGF is significantly higher in preeclamptic pregnancies than in normal pregnancies.