Dejeneratif ve yüksek miyop hastalarda merkezi fovea ve subfoveal koroid kalınlıklarının cirrus HD-OKT, DRI HD-OKT angio triton SS ve angiovue HD-OKT angio cihazlarında karşılaştırılması
Comparison of central foveal and subfoveal choroidal thickness in high and degenerative myopia measured with dri hd-oct angio triton SS, cirrus HD-OCT and angiovue HD- OCT angio optical coherence tomography devices
- Tez No: 487040
- Danışmanlar: PROF. DR. ZELİHA YAZAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Aksiyel uzunluk, Santral fovea kalınlığı, subfoveal koroid kalınlığı, Optik koherens tomografi, Axial length, central foveal thickness, subfoveal choroid thickness, optic coherence tomography
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Dejeneratif ve yüksek miyop hastalarda merkezi fovea ve subfoveal koroid kalınlıklarının Cirrus HD-OKT, DRI HD-OKT Angio Triton SS ve Angiovue HD-OKT Angio cihazlarında karşılaştırılması Amaç: Dejeneratif ve yüksek miyop hastalarda alınan merkezi fovea ve subfoveal kalınlıklarının farklı cihazlarda karşılaştırılması ve bu cihazların güvenirliklerinin araştırılması. Gereç ve Yöntemler: Çalışma grubu kırma kusuru -6 D ve üzeri veya AxL 26,5 mm olan, hafif dejeneratif bulgular dışında herhangi bir ağır komplikasyonu olmayan 18 yüksek miyop kişinin 29 gözü ve ağır dejeneratif bulguları olan 24 dejeneratif miyop hastanın 36 gözünden oluşturuldu. Kontrol grubu olarak 31 emetrop kişinin 62 gözü çalışmaya alındı. Tüm hastalara sistemik ve oküler hastalıklar yönünden sorgulama, otorefraktometri, Snellen eşeli ile düzeltilmiş en iyi görme keskinliği ve göz içi basınç ölçümü, Aviso Ultrasonografi ve biometri cihazının A modunda gözün aksiyel uzunluğunun ölçümü, biomikroskopik muayene, detaylı fundus incelenmesi ve 3 farklı OKT cihazında (Cirrus HD-OKT 500 model (Carl Zeiss Meditec AG), DRI HD-OKT Angio SS Triton (Topcon Corporation, Japan) ve Angiovue HD-OKT Angio (Optovue corporation, USA)) santral fovea (SFK) ve subfoveal koroid kalınlık (SFKK) ölçümleri yapıldı. Manuel segmentasyonun ardından subfoveal koroid kalınlık ölçümleri için kaliper kullanıldı. Gruplar ve cihazlar arasında olan ilişkiyi değerlendirmek için Paired t-test ve Sınıf İçi Korelasyon katsayısı (İCCs) kullanıldı. Bulgular: Artan miyopi derecesi ve aksiyel uzunlukla SFK arasında ilişki saptanmadı, fakat yüksek miyop gruptaaksiyel uzunlukla SFKK arasında negatif korelasyon saptandı (r=-,459, p˂0,05). Grupların içinde en ince SFKK dejeneratif miyoplarda (123,97±59,26μm) en kalın ise emetrop kişilerde (291,12±52,05) saptandı. Dejeneratif grupta arka stafilomu olan ve olmayan gözlerin DEİGK benzerdir (p=0,086). Tüm gruplarda bakılan SFK'da cihazlar arasında fark saptanmadı (p>0,05). OKT-1-2-3 için Sınıf İçi Korelasyon katsayısı 0,674-0,713-0,786 olarak bulundu. SFKK 3 cihazda karşılaştırıldığında, dejeneratif miyoplarda benzer (p>0,05), emetroplarda ve yüksek miyoplarda ise farklıydı (p˂0,05) (Cirrus HD-OKT ve DRI HD-OKT cihazlarında benzer değerler alınırken, Angiovue HD-OKT cihazında emetrop ve yüksek miyop gözlerde 68,38±8,8μm ve 45,97±3,8μm farkla yüksek değerler alınmıştır, p˂0,05). OKT-1-2-3 için Sınıf İçi Korelasyon katsayısı 0,818-0,840-0,700 olarak bulunmuştur. Sonuç: OKT cihazlarında farklı refraksiyon kusurları olan hastalar için geliştirilmiş, koroid kalınlığı ölçümlerinde otomatik segmentasyon yapan ve nümerik değerler veren veri tabanlarının eklenmesi ile özellikle koroid kalınlığı saptanması için daha güvenilir sonuçlar elde edilebilir.
Özet (Çeviri)
Comparison of central foveal and subfoveal choroidal thickness in high and degenerative myopia measured with DRI HD-OCT Angio Triton SS, Cirrus HD-OCT and AngioVue HD- OCT Angio optical coherence tomography devices Purpose: Comparison of central foveal and subfoveal choroid thickness in high and degenerative myopia measured with three different optic coherence tomography devices and investigate the reliability of them. Material and Methods: The study group included 29 high myopic eyes, which have -6 D and over refractive error or axial length above 26,5 mm, having minimal degenerative changes and 36 degenerative myopic eyes, having seriously degenerations of fundus and 61 emmetropic eyes formated the control grup. All patients examined with systemic and ocular history, refraction examination, best visual acuity, axial length measurement with Aviso ultrasonography and biometry device, biomicroscopic and fundoscopic examination, central foveal (CFT) and sub-foveal choroidal thickness (SFCT) measurment using Cirrus HD-OCT 500 model (Carl Zeiss Meditec AG), DRI HD-OCT Angio SS Triton (Topcon Corporation, Japan) and AngioVue HD-OCT Angio (Optovue corporation, USA). After manual segmentation, the measurements were made using the calipers embedded in each instrument. Paired t-tests and intraclass correlation coefficients (ICCs) were used to assess the statistically significant difference between CFT and SFCT measurements in groups and between the devices. Results: There was not any relationship between axial length and central foveal thickness, but was inverse relationship between axial length and subfoveal choroidal thickness in high myopic eyes (r=-,459, p˂0,05). In the groups the thinnest subfoveal choroidal thickness was in degenerative myopic eyes (123,97±59,26) and the thickest in emmetropic eyes (291,12±52,05). BCVA for eyes with and without posterior staphyloma was similar (p=0,086). CFT measured with three different OCT devices in each group was similar (p>0,05). Inter-device İCCs for OCT-1-2-3 were 0,647-0,713-0,786. SFCT in degenerative myopic group between devices was similar (p>0,05), but are different in emmetropic and high myopic eyes (p˂0,05) (values was measured with Cirrus HD-OCT and DRI HD-OCT devices were similar but highest for AngioVue HD-OCT device, with a mean difference of 8,8±68,38μm and 3,8±45,97μm for emmetropic and high myopic eyes, p˂0,05). Inter-device ICCs for OCT -1-2-3 were 0,818-0,840-0,700. Conclusion: To receive the reliable subfoveal choroidal thickness measurement for different refractive errors we needs for adding an automatic segmentations and numeric data on the optic coherens tomography databases.