Dejeneratif miyop hastalarda makulanın multimodal görüntüleme ile değerlendirilmesi
Evaluation of macula with multimodal imaging in degenerative myopic patients
  1. Tez No: 642554
  2. Yazar: MEHMET EGEMEN KARATAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK GÜVEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: dejeneratif miyopi, koroidal neovaskülarizasyon, optik koherens tomografi anjiyografi, pars plana vitrektomi, refraktif cerrahi, vasküler dansite, degenerative myopia, choroidal neovascularization, optical coherence tomography angiography, pars plana vitrectomy, refractive surgery, vascular density
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Klinik olarak dejeneratif miyopi tanısı almış hastaların ve miyopiye sekonder olarak ortaya çıkan koroidal neovaskülarizasyon (KNV), retina dekolmanı (RD) vb. dejeneratif bozuklukların multimodal görüntüleme yöntemleri ile incelenmesi, makuladaki etkilerinin saptanması, sınıflandırılması ve karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel, prospektif, girişimsel olmayan çalışmaya 79 hasta takip grubu (121 göz), 44 hasta refraktif cerrahi grubu (72 göz), 32 hasta KNV grubu (51 göz), 30 hasta pars plana vitrektomi (PPV) grubu (33 göz) olmak üzere toplam 161 hastanın 277 dejeneratif miyopik gözü dahil edildi. Her bir göz için merkezi makulanın multimodal görüntüleme ve incelemeleri yapıldı. Optik koherens tomografi anjiyografi (OKTA) cihazında vasküler parametrelerin gruplar arasındaki farklılıkları, dejeneratif miyop hastalarda değerlendirildi. Bulgular: Takip grubunda aksiyel uzunluk değeri refraktif cerrahi, KNV, PPV gruplarından anlamlı olarak daha düşüktü (p ˂ 0.05). Subfoveal koroid kalınlığı (SFKK), istatistiksel olarak en yüksek takip grubunda bulunurken en düşük değerler KNV grubunda saptandı (p ˂ 0.05). Takip grubunda yüzeyel kapiller pleksus (YKP) ve derin kapiller pleksus (DKP) tüm alan, fovea, parafovea, temporal, superior, nazal ve inferior vasküler dansite (VD) değerleri; refraktif cerrahi, KNV, PPV grubundan anlamlı olarak daha yüksekti (p ˂ 0.05). PPV grubunda YKP tüm alan, fovea (KNV grubu ile birlikte), parafovea, temporal, superior, nazal ve inferior; DKP tüm alan, fovea, parafovea (KNV grubu ile birlikte), superior (KNV grubu ile birlikte), nazal (KNV grubu ile birlikte), inferior VD değerleri, diğer gruplardan anlamlı olarak daha düşüktü (p ˂ 0.05). FAZ alanı değerleri, istatistiksel olarak en yüksek takip ve refraktif cerrahi grubunda bulunurken en düşük değerler KNV grubunda saptandı (p ˂ 0.05). Koryokapillaris akım alanı değerleri, istatistiksel olarak en yüksek takip grubunda bulunurken en düşük değerler KNV grubunda tespit edildi (p ˂ 0.05). Sonuç: Dejeneratif miyopi hastalarının klinik özelliklerine göre oluşturulan hasta grupları arasında makula VD' lerinde, foveal avasküler zon (FAZ) ve koryokapillaris akım alanı değerlerinde anlamlı farklılıklar görülmüştür. Dejeneratif miyopi ix hastalarının klinik takiplerinde ve tedavi etkinliklerini belirlemede OKTA' nın yararlı olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to examine patients diagnosed with degenerative myopia clinically and degenerative disorders such as choroidal neovascularization (CNV) and retinal detachment (RD) secondary to high myopia by multimodal imaging methods, determine, classify and compare their effects in the macula. Materials and Methods: This cross-sectional, prospective, non-invasive study included a total of 277 degenerative myopic eyes of 161 patients, including 79 patients follow-up group (121 eyes), 44 patients refractive surgery group (72 eyes), 32 patients CNV group (51 eyes), 30 patients pars plana vitrectomy (PPV) group (33 eyes). Central macular multimodal imaging and examinations were performed for each eye. The differences of vascular parameters between groups in the OCTA device was evaluated in patients with degenerative myopia. Results: In the follow-up group, axial length value was significantly lower than refractive surgery, CNV, and PPV groups (p ˂ 0.05). Subfoveal choroidal thickness was statistically in the highest follow-up group, while the lowest values were found in the CNV group (p ˂ 0.05). The whole image, fovea, parafovea, temporal, superior, nasal and inferior region vascular densities (VD) of superficial capillary plexus (SCP), and deep capillary plexus (DCP) in the follow-up group were significantly higher than the refractive surgery, CNV, PPV groups (p ˂ 0.05). The whole image, fovea (with CNV group), parafovea, temporal, superior, nasal, and inferior region VD of SCP and the whole image, fovea, parafovea (with CNV group), superior (with CNV group), nasal (with CNV group), and inferior region VD of DCP in the PPV group were significantly lower than other groups (p ˂ 0.05). FAZ area values were statistically higher in the follow-up and refractive surgery group, while the lowest values were found in the CNV group (p ˂ 0.05). Choriocapillaris flow area values were statistically in the highest follow-up group, while the lowest values were found in the CNV group (p ˂ 0.05). Conclusions: There were significant differences in macular vessel densities, foveal avascular zone, and choriocapillaris flow area values among the patient groups formed according to the clinical features of degenerative myopia patients. It is xi thought that OCTA to be useful in the clinical follow-up of patients with degenerative myopia and in determining their treatment efficacy.