Karpal tünel sendromlu hastalarda ultrason eşliğinde %5 dextroz ile betametazon enjeksiyonlarının etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of 5% dextrose and betamethasone injections with ultrasound guidance in patients with carpal tunnel syndrome
- Tez No: 911889
- Danışmanlar: DOÇ. YASİN DEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Karpal tünel sendromu, Kortikosteroid enjeksiyonu, %5 dekstroz, Hidrodiseksiyon, Carpal tunnel syndrome, Corticosteroid injection, 5% dextrose, Hydrodissection
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Hafif ve orta düzey karpal tünel sendromlu hastalarda ultrasonografi (USG) eşliğinde uygulanan betametazon enjeksiyonu ile % 5 dekstroz ile sinir hidrodiseksiyonunun etkinliklerini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya dahil edilme ve dışlama kriterlerine göre 30 hasta dahil edildi. Hastalar rastgele olarak kortikosteroid enjeksiyon grubu (n=15) ve %5 dekstroz ile hidrodiseksiyon grubu (n=15) olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Birinci gruba USG eşliğinde perinöral 1 ml kortikosteroid (3+3 mg/ml betametazon) ve 1 ml lokal anestezik (20 ml %2'lik prilokain) karışımı uygulandı. İkinci gruba yine USG rehberliğinde 4 ml %5'lik dekstroz solüsyonu ile hidrodiseksiyon işlemi uygulandı. Hastalar tedavi öncesi, tedavi sonrasında 1. ay, 3. ay ve tedaviden en az 6 ay sonrasında olmak üzere 4 defa değerlendirildi. Çalışmada sonuç ölçütleri olarak numerik derecelendirme skalası (NRS), Boston karpal tünel sendromu anketi (BCTQ), Duruöz el indeksi(DHİ), USG'de median sinir kesit alanı (CSA), Phalen ve Tinel test pozitiflikleri kullanıldı. Bulgular: Kortikosteroid enjeksiyon grubu (n=15) ve %5 dekstroz ile hidrodiseksiyon grubu (n=15) olmak üzere toplam 30 hasta çalışmayı tamamlamıştır. Her iki tedavi grubunun demografik verileri benzerdi. Her iki grupta da grup içi değerlendirmelerde tedavi öncesiyle karşılaştırıldığında 1. ay, 3. ay ve tedaviden en az 6 ay sonraki değerlendirmelerde takip parametrelerinde anlamlı iyileşme olduğu saptanmıştır (p0.05). Hastalarda takip sürecinde herhangi bir komplikasyon gözlenmedi. Sonuç: Çalışmanın sonucunda hem kortikosteroid enjeksiyon grubunda hem de %5 dekstroz ile hidrodiseksiyon grubunda Phalen ve Tinel test pozitifliğinde, NRS, BCTQ, DHİ ve CSA parametreleri açısından olumlu sonuçlar mevcutken, birbirlerine karşı üstünlüklerinin olmadığı tespit edilmiştir. Steroidlerin olası yan etkileri düşünüldüğünde %5 dekstroz ile hidrodiseksiyonun da KTS tedavi algoritmalarında yer alabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to compare the effectiveness of ultrasonography (USG)-guided betamethasone injection and 5% dextrose injection with nerve hydrodissection in patients with mild and moderate CTS. Materials and Methods: According to the inclusion and exclusion criteria, 30 patients were included in the study. The patients were randomly divided into 2 groups as corticosteroid injection group (n=15) and 5% dextrose hydrodissection group (n=15). The first group received 1 ml of corticosteroid (3+3 mg/ml betamethasone) and 1 ml of local anesthetic (20 ml of 2% prilocaine) mixture perineurally under USG guidance. The second group underwent hydrodissection with 4 ml of 5% dextrose solution under USG guidance.The patients were evaluated 4 times: before treatment, 1 month, 3 months and at least 6 months after treatment. Numerical rating scale (NRS), Boston carpal tunnel syndrome questionnaire (BCTQ), Duruöz hand index (DHI), median nerve cross sectional area (CSA), Phalen and Tinel test positivity were used as outcome measures in the study. Results: A total of 30 patients, in the corticosteroid injection group (n=15) and the hydrodissection with 5% dextrose group (n=15), completed the study. Demographic data of both treatment groups were similar. In both groups, when compared with the pre-treatment evaluations in the within-group evaluations, it was determined that there was a significant improvement in follow-up parameters at the 1st month, 3rd month and at least 6 months after treatment (p0.05). No complications were observed in the patients during the follow-up period. Conclusion: As a result of the study, it was determined that while there were positive results in terms of Phalen and Tinel test positivity, NRS, BCTQ, DHI and CSA parameters in both the corticosteroid injection group and the hydrodissection group with 5% dextrose, they did not have superiority over each other. Considering the possible side effects of steroids, it is thought that hydrodissection with 5% dextrose can also be included in the CTS treatment algorithms.