Hastanemizde akut gastroenterit tanısıyla yatan etiyolojisinde rotavirüs enfeksiyonu olan ve olmayan hastaların yatış maliyetlerinin hesaplanması ve karşılaştırılması.
Calculation and comparison of hospitalization costs of patients hospitalized due to acute gastroenteritis with and without rotavirus infection in their etiology
  1. Tez No: 487232
  2. Yazar: ÖZLEM SÜMER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKER DEVRİM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Rotavirüs, gastroenterit, maliyet, analiz, Rotavirüs, gastroenteritis, cost, analysis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Dr.Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Ve Cerrahisi Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Giriş-Amaç: Gelişmekte olan ülkelerde çocuklarda mortalite ve morbitidenin önemli sebeplerinden biridir. Bu çerçevede, mevcut çalışmada rotavirüs pozitif gastroenterit tanılı hastalar ile rotavirüs negatif gastroenterit tanılı hastaların hastaneye yatış maliyetleri hesaplanarak karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmada, Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'de Ocak 2014 –Mayıs 2017 tarihleri arasında akut gastroenterit nedeniyle yatan yaşları 1ay-5 yaş arasında değişen 114 hasta çalışmaya dahil edildi. Bu hastaların 74 tanesi rotavirüs pozitif gastroenterit ( RV(+) grup ) ve 41 tanesi rotavirüs negatif gastroenterit( RV (-) grup ) nedeniyle yatırılan hastalardı. Her iki grubun kişi başı ortalama laboratuvar maliyeti, malzeme maliyeti, servis maliyeti, radyoloji maliyeti, ilaç maliyeti ve toplam maliyet hesaplanarak karşılaştırıldı. Bulgular: RV (+) gruptaki hastaların yaş ortalaması 15,6±13,56 ay, RV (-) gruptaki hastaların yaş ortalaması 22,6±20,4 ay saptandı. RV (+) gruptaki hastaların ortalama yatış gün sayısı 3,9±2,4 gün, RV (-) gruptaki hastaların ortalama yatış süresi 4,7 ± 2,6 gün saptandı. Hastaların çoğunluğu erkekti ve RV (+) gruptaki hastaların çoğunluğu 2 yaş altındaydı. RV (-) gruptaki hastaların CRP değeri diğer gruba göre yüksek bulunmuştur. RV(+) gruptaki sodyum değeri diğer gruba göre daha yüksek bulunmuştur. RV (-) gruptaki hastaların kişi başı ortalama toplam yatış maliyeti 545,2 TL ( 179,3$ ), RV(+) gruptaki hastaların kişi başı ortalama toplam yatış maliyeti 400,1 TL( 131,6 $ ) olarak bulunmuştur. RV (-) 82 gruptaki ilaç, malzeme ve toplam maliyet RV(+) gruba göre anlamlı ve yüksek olarak saptanmıştır. Sonuç: Rotavirüs negatif gastroenterit nedeniyle yatan hastalarda maliyet daha yüksek olarak bulunmuştur. Bunun nedeni etken saptanamadığı durumlarda daha fazla ileri tetkik ve ek tedavi uygulamasından kaynaklanabilir.
Özet (Çeviri)
Intruduction - Aim: Diarrhea is one of the major causes of mortality and morbidity among children in devoloping countries. In this context, it was aimed to calculate and to compare the hospitalization costs of patients diagnosed with rotavirus positive gastroenteritis and those with rotavirus negative gastroenteritis in this study. Material and Methods: 115 patients that hospitalized in Behçet Uz Children's Diseases and Surgery Training and Research Hospital due to acute gastroenteritis between January 2014 and May 2017 that aged between 1 months and 5 years was included in this retrospective study. 74 of these patients were hospitalized due to rotavirus positive gastroenteritis (RV (+) group) and 41 of these patients were hospitalized due to rotavirus negative gastroenteritis (RV (-) group). The material, service, radiology, drug, total and mean laboratory costs per person of both two groups were calculated and compared with. Results: The average age of the patients in the RV (+) group was determined as 15.6 ± 13.56 months and the average age of the patients in the RV (-) group was determined as 22.6 ± 20.4 months. The average number of hospitalization days in the RV (+) group was established as 3.9 ± 2.4 days and the average length of hospitalization in the RV (-) group was established as 4.7 ± 2.6 days. The majority of patients were male and the majority of patients in the RV (+) group were under 2 years old. The CRP levels of the patients in the RV (-) group were found higher than the other group. The sodium levels in the RV (+) group were determined higher than the other group. The mean total hospitalization cost per person in the 84 RV (-) group was established as 545.2 TL (179.3 $) and the mean total hospitalization cost per person was established as 400.1 TL (131.6 $) in the RV (+) group. The drug, material and total costs in the RV (-) group were significantly higher than the RV (+) group. Conclusion: The hospitalization costs were found higher as regards the patients hospitalized due to rotavirus negative gastroenteritis. The reason of this result may originate from further advanced investigation and treatment in cases where the cause is unknown.