Nonkardiyak cerrahi geçiren 60 yaş ve üzeri erişkin hastalarda postoperatif kognitif disfonksiyon gelişimi ve risk faktörlerinin etkileri
The effects of postoperative cognitive dysfunction development and risk factors in patients with noncardiac surgery in 60 years and over
  1. Tez No: 487252
  2. Yazar: ARZU CEREN YİĞİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE SURHAN ÇINAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlı hastalar, genel anestezi, rejyonel anestezi, MoCA testi, Kognitif disfonksiyon, Geriatric Patients, General Anesthesia, Regional Anesthesia, MoCA test, Cognitive dysfunction
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET Amaç: Yaşlanma, organ sistemlerindeki ilerleyici hücre kaybıyla oluşan bir süreçtir. Biliş, bireyin bilgi edinmesini, sorunları çözmesini ve planlamasını sağlaması amacıyla algının, hafızanın ve bilgi işlemenin zihinsel süreçleri olarak tanımlanır. Operasyon sonrası uzun süreli kognitif ve psikomotor bozukluk seyrek görülen ciddi bir problemdir ve postoperatif kognitif disfonksiyon (POKD) olarak tanımlanmaktadır. Çalışmamızda; nonkardiyak cerrahi geçiren 60 yaş ve üzeri hastalarda postoperatif kognitif disfonksiyon gelişimi ve risk faktörlerinin etkilerini incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamız Etik Kurul onayı alındıktan sonra elektif nonkardiyak cerrahi geçiren, genel veya rejyonel anestezi alan , en az 5 yıllık eğitim düzeyinde olan ve ASA I-II-III grubu 35 hastada prospektif, randomize ve tek kör yapıldı. ASA IV ve üzeri olan, Alzheimer hastalığı ve demans tanıları olan, onamları alınamayan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Hastalar operasyondan birgün önce değerlendirildi. Hastaların yaşı, cinsiyeti, eğitim durumları, meslekleri, diyabetes mellitus, hipertansiyon, kronik böbrek hastalığı, koroner arter hastalığı, geçirilmiş serebrovasküler hastalık ve vasküler hastalık varlıkları ,alkol kullanımı, sigara kullanımı, daha önce geçirilmiş operasyon öyküsü ve hastanın mevcut METs değeri kaydedildi. Preoperatif MoCA testi uygulandı ve sonuçları kaydedildi. Hastalara standart anestezi yöntemi uygulandı. Rejyonel anestezi planlanan hastalara uygun poziyon verilerek spinal anestezi yapıldı. Operasyon sırasında ortalama arter basıncı, hipoksi, hipotermi, kanama, kan transfüzyonu ihtiyacı varlığı, narkotik kullanımı, operasyon süresi, kullanılan anestezi yöntemi ve süresi kayıt edildi. Ameliyattan sonra 24. saatte ve 30 günde MoCA testi tekrarlandı. Sonuçları kaydedildi. Bulgular: Kognitif disfonksiyon oranları postoperatif 24.saatte anlamlıydı. İlkokul ve ortaokul mezunlarının preoperatif kognitif test ortalamaları üniversite mezunlarına göre anlamlı düşüktü. Sigara içen hastalarda postoperatif 30.gün kognitif test ortalaması sigara içmeyenlere göre istatistiksel olarak anlamlı düşük bulundu . Sonuç: Çalışmamıza katılan hastalarda postoperatif 24. saatte kognitif disfonksiyon saptanmıştır. Ancak postoperatif 30. gün değerlendirme sonuçlar preoperatif sonuçlar ile benzer idi. Sigara içen hastalarda sigara içmeyen hastalarla karşılaştırıldığında postoperatif 30. günde kognitif disfonksiyon olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction and Aim: Aging is process on progressive loss of cells on organ systems with pass of time. Cognition is defined as mind process of perception, memory and information mining to person to achieve gaining information, solving and planning a problem. Postoperative cognition and psychomotor dysfunction is rare but a serious problem and described as postoperative cognition dysfunction (POCD). In this study; over 60 years old people performed noncardiac surgery are examined aspect of POCD and risk factors and their effects. Material and Method: After ethical council approval, our study was prospective, randomized and single-blind in 35 patients with elective noncardiac surgery, general or regional anesthesia, at least 5 years of education and ASA I-II-III groups. Excluded criteria were patients with ASA IV and above groups , alzheimer diseases and dementia. Patients were examined a day before operation and their ages, genders, educational levels, jobs; diabetes mellitus, hypertension, chronic kidney disease, coronary arterial disease, cerebrovascular disease histories and possible existence of vascular disease, alcohol and cigarette usage, past operations, and their current METs scores were registered. MoCA tests were applied preoperatively and their results recorded. Standard anaesthesia method was applied to patients. Spinal anaesthesia is applied to patients who are planned to conduct regional anaesthesia by giving proper position. Their average arterial pressure, hypoxia, hypothermia, bleeding, existence of need of blood transfusion, narcotic usage, operating time, applied anaesthesia method and duration were recorded during surgery. MoCA tests were repeated after 24 hours and on the 30rd days after surgery and the results were recorded. Findings: Cognitive dysfunction ratios were significant at 24 hours postoperatively. Preoperative cognitive test averages of primary and secondary school graduates were significantly lower than college graduates. The mean cognitive test at 30 days postoperatively in smokers was statistically significantly lower than non-smokers. Conclusion: Cognitive dysfunction was detected at 24 hours postoperatively in patients who participated in this study. However, postoperative 30th day and preoperative results were similar. Cognitive dysfunction was seen on the 30th postoperative day when compared with non-smokers in smokers.