Erişkin yoğun bakımda yatan hastaların yakınları tarafından algılanan yoğun bakım ünitesi stresörleri.
İntensive care unit stressorrs perceived by relatives of hospitalized patients in adult intensive care unit
  1. Tez No: 487300
  2. Yazar: DEMET TURAN BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ ÖZORAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yoğun Bakım, Stres, Hasta yakını gereksinimleri, Hasta yakını memnuniyeti, Intensive care, stress, patient's relatives requirements, patient's relatives satisfaction
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Avrasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Hastanın yoğun bakım ünitesine yatırılması, genellikle akut bir durum sonucu ortaya çıktığından aile üyelerinin hazırlıklı olmadıkları ve bilinmeyen şeylerle karşılaşacakları stresli ve güç bir süreç başlar. Onlara bilgi veren, gereksinimlerini karşılayan olmazsa kendilerini umutsuz ve çaresiz hissederler. Hasta yakınlarının gereksinimlerini belirlemek Yoğun Bakım Ünitesi ortamından kaynaklanan stresörleri daha da azaltacaktır. Bu durum Yoğun Bakım Ünitesin de verilen bakımın kalitesini yükseltip, hasta yakınlarının memnuniyetini sağlayacaktır. Araştırma yöntemi: Araştırmanın verileri 'Kritik bakım alanların aile gereksinimleri ölçeği (critical care family needs inventory) ' ile araştırmacı tarafından hazırlanan YBÜ'si stresörleri ve kişisel özelliklere yönelik formlar kullanılarak toplanması planlanmıştır. Araştırmaya kabul edilme ve edilmeme ölçütleri: En az 72 saat yoğun bakımda yatan erişkin yoğun bakım hastasının yakını olması, 18 yaşından büyük olması, Hastayla arasında kan bağı bulunması gerekmektedir. Kullanılacak istatistiksel yöntemler: Verilerin tanımlanmasında sayı, yüzde, ortalama ve Ki – kare testleri kullanılacaktır
Özet (Çeviri)
With the hospitalization of the patient to intensive Care Unit (ICU), which usually occurs because of an acute condition, stressful and hard times begin for thepatient's relatives since they are unprepared and unfamiliar with the process of the ICU. They are prone to be hopeless and weak if there is no one to inform them and fulfill their needs. Determining the needs of patient's relatives will reduce stressors which arise due to the environment of ICU. As a result, an improvement both on the quality of the ICU service and on satisfaction of the patient's relatives can be seen. Research Method: Ther data of the research will be collected using 'Critical Care Family Needs Inventory' as well as forms prepared by the researcher aimed at ICU stressors and personel characteristics. Requirements fort the research: Being a relative of an adult patient who stays in intensive care at least for 72 hours, being older than 18 and there should be a blood relation between patient and the relative. Statistical Method: The data will be analyzed using chi-squared tests, numbers, percentage and average.