Erken term bebeklerin değerlendirilmesi
Evaluation of early term babies
- Tez No: 487301
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKNUR KAHRİMAN, PROF. DR. YAVUZ ÖZORAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Erken term doğum, erken term bebek, yenidoğan bebek, Early term birth, early term infant, newborn baby
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Avrasya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Amaç: Çalışma, erken term bebeklerin doğumuna yol açan sağlık sorunlarının ve bu durumların neonatal morbiditeye etkisini belirleyebilmek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Çalışma Mart 2011 ile Mart 2015 tarihleri arasında, Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitelerinde yatırılıp takip ve tedavisi yapılan erken term bebeklerin ve bu bebeklerin Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Doğumhane ile Kadın Hastalıkları ve Doğum Servisi'nde tedavi gören annelerinin gebelikle ilgili verileri ve demografik özelliklerinin geriye dönük olarak incelendiği retrospektif ve kesitsel bir çalışmadır. Çalışmanın yapılabilmesi için gerekli kurum ve etik kurul izinleri alınmıştır. Bulgular: Çalışmanın yapıldığı merkezde gerçekleşen doğumların %23'ü erken term doğumlardır. Erken term bebeklerin (n=1004) %21'i çeşitli sebeplerle Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'ne teşhis ve tedavi amaçlı kabul edilmiştir. Kabul edilen bebeklerin annelerinin %20,1'inde (n=42) gestasyonel diyabet, %11'inde (n=23) erken membran rüptürü; %10'unda (n=21) gestasyonel hipertansiyon görülmüştür. Bebeklerin çoğunun solunum sistemi hastalıkları sebebiyle (%46) Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'ne kabul edildiği tespit edilmiştir. Erken term bebeklerin %48,8'inde beslenme problemi, %19,9'unda yenidoğanın geçici takipnesi, %19,9'unda hipoglisemi görülmüştür. Sonuç: Erken term dönemde doğan bebeklerde solunum, beslenme problemleri ve hipoglisemi gibi yoğun bakım hizmeti gerektiren sorunların daha çok görüldüğü belirlenmiştir. Sezaryen ile doğumlarda solunumsal morbiditenin arttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of thisstudy is to assess health problems resulted early term deliveries, and to define the effect of such problems on neaonatal morbidity. Method: The study was done in Karadeniz Technical University Faculty of Medicine department of obstetrics and gynecology and Neonatal Intensive Care Units. The duration of the study was 4 years (from March 2011 to March 2015). All data related pregnancy outcome and demographic characteristic were collected from hospital recoils was obstaned for this retrospective and cross-sectionally study. Initialed review board approval. Results: The 23% of deliveries was early term ones. The 21% of early term babies (n=1004) were followed in Neonatal Intensive Care Units. The mother of these hospitalized babies had gestational diabetes 20,1% (n=42), premature rupture of membrane 11% (n=23) and pregnancy hypertension 10% (n=21). The majority of babies had respiratory problems (46%). The 48,8% of early term babies had feding disorder, 19,9% of had transient tachypnea, 19,9% of had hypoglycemia. Conclucion: The insidence of respiratory, feeding and metabolic (as hypoglycemia) problems is increased in early term disorder. Ceasarean delivery may increased the new born respiratory morbidity.