Ratlarda deneysel global serebral iskemi ve reperfüzyon modelinde Cinnamon Bark Oil'in beyin dokularında antioksidan ve oksidan etkilerinin araştırılması
Investigation of antioxidant and oxidane effects on brain tissues of Cinnamon Bark Oil in experimental global cerebral ischemia and reperfusion model in rats
  1. Tez No: 741523
  2. Yazar: MELİKE ABA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL KABLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Serebral iskemi, reperfüzyon hasarı, cinnamon bark oil, rat modeli
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Amaç: Cinnamomum verum tarçının kabuğunda bulan ve bir esansiyel yağ olan Cinnamon Bark Oil'in (CBO) geniş bir aralığa yayılan farmakolojik etkiler gösterdiği bilinmektedir. CBO'nun serebral iskemi reperfüzyon (I/R) hasarında antioksidan, anti-inflamatuar, nöronal apoptozun düzenlenmesi ve nöroprotektif etkileri üzerine yapılmış çok az çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmada CBO'nun bu etkilerini I/R hasarı oluşturulmuş rat modelinde araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 44 adet Wistar albino cinsi dişi rat 4 gruba ayrıldı; sham grubuna (n:8) CBO sham operasyon sonrası 1, 24, 48 ve 72.saatte, sadece I/R oluşturulan grup (n:12), proflaksi grubuna (n:12) CBO cerrahi öncesi 72, 48, 24 ve cerrahiden 1 saat önce en son doz, tedavi grubuna (n:12) CBO cerrahi girişimden 1, 24, 48, 72 saat sonra verildi. I/R modeli oluşturmak için iki yanlı karotis kommunis arterler 15 dakika klemplenerek iskemi oluşturuldu ve sonra açılarak reperfüzyon sağlandı. Ratlarda 72 saat reperfüzyon sağlandıktan sonra sakrifikasyon işlemi uyglandı. CBO, 100 mg/kg dozunda, oral yolla ve günde bir defa verildi. Ratların beyin dokusunda histopatolojik incelemelerle birlikte süperoksid dismutaz (SOD), total glutatyon(tGSH), total antioksidan kapasite (TAK), total oksidan kapasite (TOK), malondialdehit (MDA), myeloperoksidaz(MPO), İnterlökin-1(IL-1) ve TNF-α düzeyleri bakıldı. Bulgular: Hem proflaksi hemde tedavi edilen grupta immünhistokimyasal boyamada (kaspaz-3, Bax) kortikal ve hipokampal nöronlarda dejenere nöron sayısında anlamlı azalma olduğu görüldü. Ayrıca ratların beyin dokusundaki I/R oksidatif ve inflamatuar hasarda, proflaksi grubunda SOD aktivitesi, hem proflaksi hem tedavi grubunda TAC düzeyi artmış buna karşılık MDA ve TNF düzeyleri her iki grubta anlamlı azalmıştı. Sonuçlar: Bu bulgular CBO'nun olası antioksidan, anti-inflamatuar ve antiapoptotik etkileriyle hem proflakside hemde tedavide I/R hasarından koruyucu olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Cinnamon bark oil (CBO), an essential oil of cinnamomum verum's barks, is known to exhibit a wide range of pharmacological activities. Few studies have focused on its antioxidant activity, anti-inflammatory activity, regulating neuron apoptosis, and neuroprotective effect during cerebral ischemia reperfusion (I/R) injury. We aimed to investigate these effects of CBO in rat model of I/R induced brain injury. Material and Metod: Forty four Wistar- albino race female rats were divided into four groups; sham rats (n:8) which were administered CBO in 1, 24, 48, and 72 hours after sham operation, rats (n:12) which underwent ischemic surgery, rats (n:12) which were treated with CBO in 72, 48, 24 and 1 hours before ischemic surgery (prophylaxis group), and rats (n:12) which were treated with CBO 1, 24, 48, and 72 hours after ischemic surgery (treatment group). We performed the ischemic surgery by occluding the bilateral common carotid arteries for 15 min and sacrificed the rats 72 hours after the surgery. CBO was administered orally at 100 mg/kg body weight once daily. Brain tissues were isolated for histopathologic examination. Brain tissues were also used for determination of superoxide dismutase (SOD), total glutathione(tGSH), total antioxidant capacity (TAC), total oxidant capacity (TOC), malondialdehyde (MDA), myeloperoxidase(MPO), Interleukin-1(IL-1) and TNF-α levels. Results: We demonstrated significantly decreasing the number dead cortical and hippocampal neuronal cell with immunohistochemical staining method (caspase-3, Bax) both prophylaxis and treatments groups. Additionally, I/R oxidative and inflammatory injury in rat was demonstrated by a significant increase in SOD activities in prophylaxis group, TAC levels in both prophylaxis and treatment groups, and significant decrease in MDA and TNF-α levels in both prophylaxis and treatment groups. Conclusion: The results show that CBO is able to protect the brain against I/R injury probably due to its antioxidant, anti-inflammatory, and antiapoptotic properties in both prophylaxis and treatment groups. Key Word: Cerebral ischemia, reperfusion injury, cinnamon bark oil, rat model