Hemodinamik anlamlı patent duktus arteriyozus (PDA) tanısı alan prematüre bebeklerde ilaçla kapatma tedavisi sürecinde 'near infrared spektroskopi' (NIRS) ile hayati organlardaki hemodinamik değişimlerin geriye yönelik değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of hemodynamic changes in vital organs with 'near infrared spectroscopy' (NIRS) during medication occlusion treatment in premature babies diagnosis of patent ductus arteriosusis (PDA) with hemodynamic significance
- Tez No: 936871
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KONAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Patent duktus arteriyozus, prematüre bebek, near infrared spektroskopi, hemodinami, ibuprofen, parasetamol, doku perfüzyonu, Patent ductus arteriosus, preterm infants, near-infrared spectroscopy, hemodynamics, ibuprofen, paracetamol, organ perfusion
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Amaç: Patent duktus arteriyozus (PDA), prematüre bebeklerde sık görülen ve hemodinamik dengesizliklere yol açabilen bir durumdur. Bu çalışmada, hemodinamik olarak anlamlı PDA tanısı alan prematüre bebeklerde ilaçla kapatma tedavisi sürecinde near infrared spektroskopi (NIRS) kullanılarak hayati organlardaki hemodinamik değişimlerin geriye yönelik değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışma, 2021-2024 yılları arasında Konya Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Yenidoğan Yoğun Bakım Servisi'nde tedavi gören hemodinamik anlamlı PDA'lı 24 prematüre bebeğin retrospektif olarak incelenmesiyle gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya dahil edilen bebekler, PDA kapatma tedavisi için ibuprofen veya parasetamol ile tedavi edilen iki gruba ayrılmıştır. Tedavi sürecinde NIRS ile beyin, böbrek ve batın oksijenizasyon değerleri ölçülerek, farklı organ sistemlerindeki hemodinamik değişiklikler değerlendirilmiştir. Bulgular: İbuprofen ve parasetamol grupları arasında doğum haftası, doğum ağırlığı ve demografik veriler açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. NIRS ölçümleri tedavi süresince beyin, batın ve böbrek oksijenizasyonundaki değişimleri göstermiştir. Parasetamol ve ibuprofen grupları arasında oksijen satürasyonu ve organ perfüzyon parametreleri açısından bazı değişimler gözlenmiş ancak istatistiksel anlamlılık açısından farklılıklar sınırlı kalmıştır. Sonuç: NIRS, PDA tedavi sürecinde hayati organların perfüzyon değişimlerini değerlendirmede önemli bir araç olarak kullanılabilir. Prematüre bebeklerde PDA kapatma tedavisinin hemodinamik etkilerinin izlenmesinde NIRS'in kullanımı, tedaviye yanıtın daha iyi anlaşılmasına yardımcı olabilir. Bu bulgular, tedavi stratejilerinin bireyselleştirilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Patent ductus arteriosus (PDA) is a common condition in preterm infants that can lead to hemodynamic instability. This study aimed to retrospectively evaluate the hemodynamic changes in vital organs during pharmacological closure treatment of hemodynamically significant PDA using near-infrared spectroscopy (NIRS). Methods: This retrospective study analyzed 24 preterm infants diagnosed with hemodynamically significant PDA and treated in the Neonatal Intensive Care Unit of Selçuk University Faculty of Medicine between 2021 and 2024. The infants were divided into two groups based on their treatment: ibuprofen and paracetamol. NIRS measurements were performed to assess oxygenation changes in the brain, kidneys, and abdomen during the treatment process. Results: No statistically significant differences were found between the ibuprofen and paracetamol groups regarding gestational age, birth weight, and demographic characteristics. NIRS measurements revealed changes in cerebral, abdominal, and renal oxygenation levels throughout the treatment. Although some variations in oxygen saturation and organ perfusion parameters were observed between the two treatment groups, the differences were not statistically significant. Conclusion: NIRS can serve as a valuable tool in monitoring perfusion changes in vital organs during PDA treatment. The use of NIRS in preterm infants undergoing PDA closure therapy may help in better understanding treatment responses and contribute to individualized treatment strategies.