Sporcularda algılanan optimal performans duygu durumu ve sürekli sportif kendine güven duygusu ile sportif kimlik algısı arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Investigation on the relationship between the optimal performance sensory perceived and the continuous healthy self-reliable and healthy identification algorithms at athletes
- Tez No: 487493
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET DALLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Continuous sporty sense of confidence, Athlete identity, Optimal performance mood, Athlete
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmada, sporcularda algılanan optimal performans duygu durumu ve sürekli sportif güven duygusu ile sportif kimlik algısı arasındaki ilişkilerin çeşitli değişkenler ekseninde ilişkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma grubu Türkiye liglerinde çeşitli spor branşlarında mücadele eden 345 sporcudan oluşturulmuştur. Katılımcılara Algılanan Optimal Performans Duygu Durumu, Sürekli ve Sportif Kendine Güven Sporcu Kimliği Ölçekleri uygulanmıştır. Verilerinin değerlendirilmesinde; frekans, aritmetik ortalama, standart sapma, ölçekler, bağımsız gruplar için t-testi, bağımsız gruplar için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve basit korelasyon analizi yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre katılımcıların yaş ve sportif tecrübelerine ile sürekli sportif kendine güven düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Cinsiyete göre sporcu kimliği ve algılanan optimal performans duygu durumu puanları arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Katılımcıların Sürekli Sportif Kendine GüvenÖlçeğinden aldıkları ile Sporcu Kimliği ve Optimal Performans Duygu Durumu Ölçeği puanlar arasında pozitif yönde bir ilişki olduğu görülmektedir. Sonuç olarak, sportif tecrübe ne kadar fazla olursa sürekli sportif kendine güven duygusu da o derece fazla olabilir. Ayrıca sürekli sportif kendine güven duygusu olan sporcuların sporcu kimlikleri ve optimal performans duygu durumlarında olumlu etkilenebilir. Anahtar Kelimeler:Sürekli Sportif Kendine Güven, Sporcu Kimliği, Optimal Performans Duygu Durumu, Sporcu
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, our aim is to expose various correlations with in optimize performance mood and continuous sense of confidence with sportive identity perception. The research group consisted of 345 athlete who are taken place in different branches at Turkish leagues. Participants have been measured according to Optimal Performance mood and Continuous Sporty Sense of Confidence scale. While evaluating the datas; frequance, Arithmatic mean, Standart deviation, scales, T- test for independent groups, One way variance analysis ( ANOVA) for independent groups, Basic correlation analysis methods been used. According to research findings; there is a meaningful correlation between continuous sporty sense of self-confidence level with participants age and sportive experience. Moreover according to gender, there is another meaningful correlation between athlete identity and perceived optimal performance mood points. Last of all, there is a positive correlation between points which are taken from continuous sporty sense of self-confidence, athlete identity and Optimal Performance mood scale. İn conclusion, Continuous sporty sense of self-confidence is parellel to sportive experience. This means that how sportive experience increase the Continuous sporty sense of self-confidence will increase according to it. Also the athletes who had continuous sporty sense of self-confidence, their athlete identity and Optimal Performance mood would be effect positively.