Van Sağlık Yüksekokulu öğrencilerinin sağlıklı yaşam biçimlerinin ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi
Determining the healthy lifestyle behaviors of Nursing and Midwifery students of Van Health College and examining the factors effecting them
  1. Tez No: 487550
  2. Yazar: ZÜHAL SAVAŞ GÜLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRİYE İLKAY GÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlığı geliştirme, sağlıklı yaşam biçimi davranışları, Hemşirelik ve Ebelik öğrencileri, Health Development, Healthy Life Style Behaviors, . The students of Nursing and Midwifery
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Zühal Savaş GÜLER, Van Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik ve Ebelik öğrencilerinin sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını belirleyip ve bunları etkileyen etmenlerin incelenmesi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hemşirelik Esasları Programı Yüksek Lisans Tezi, Van, 2017.Araştırmanın amacı, sağlık yüksekokulu Hemşirelik ve Ebelik bölümünde lisans eğitimi alan öğrencilerin sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını ve bunları etkileyen faktörlerin belirlenmesidir. Araştırma 2008-2009 akademik yılında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde gerçekleştirilmiştir. Veriler öğrencilerden Tanıtıcı Özellikler Formu ve Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği (SYBDÖ) kullanılarak elde edilmiştir. Elde edilen veriler, Statistical Package for Sciences (SPSS) programı ile analiz edilmiştir. İki bağımsız grup arasındaki niceliksel sürekli veriler t-testi, ikiden fazla bağımsız grup arasında niceliksel Tek yönlü (Oneway) ANOVA) test ile karşılaştırılmıştır. Anova testi sonrasında farklılıkları belirlemek için, tamamlayıcı post-hoc analizi olarak Scheffe testi kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini 556 öğrenci oluşturmaktadır. Öğrencilerin yaş ortalaması 20.9±1.8 olup, %68.2'sinin kadın olduğu ve %65.8'inin hemşirelik ve %34.2'sinin ebelik bölümünde öğrenim görmektedir. Öğrencilerin %48.2'si sağlığını iyi olarak algıladıkları saptanmıştır. Öğrencilerin SYBD toplam puan ortalaması 120.25  24.0'dır. Araştırmamızda SYBD ölçeğinin alt gruplarında, sağlığın geliştirmesine katkıda bulunan davranışlar içerisinde en yüksek ortalamanın kendini geliştirme, en düşük puanın ise egzersiz alt boyutlarına ait olduğu görülmektedir. Daha sonra sırasıyla, sağlık sorumluluğu, kişiler arası destek, stres yönetimi ve beslenme gelmektedir.
Özet (Çeviri)
Zühal Savaş GÜLER, Determining the healthy lifestyle behaviors of Nursing and Midwifery students of Van Health College and examining the factors effecting them, Yüzüncü Yıl University, Institute of Health Science, Faculty of Nursing, Master of Science Thesis, Van, 2017. The aim of this study is to determine the healthy life style behaviors of the students of undergraduate education in health college Nursing and Midwifery departments and the factors that affect their behaviors. The study was carried out in Van Yüzüncü Yıl University in 2008-2009 academic year. Data was collected by Demographical Characterics Form and Healthy Life Style Behavior Scale . The data obtained were analyzed by Statistical Package for Social Sciences (SPSS). The quantitative data between two independent groups were compared by t-test and the quantitative data among more than two independent groups were compared by One Way ANOVA test. Following ANOVA test, Scheffe test was used as a complementary post-hoc analysis to determine differences. The sample of study consist of 556 undergraduate students in Nursing and Midwifery departments. The average age of the students is 20.9 ± 1.8, 68.2% of them are women, and 65.8% of them continue their undergraduate education in nursing department and 34.2% of them continue their undergraduate education in midwifery department. It was determined that 48.2% of the students perceive their health as good. The mean score achieved by students from the Healthy Life Style Behavior Scale was 122.201±20.412. When sub-groups of the SYBD scale were evaluated in the study, among the health promoting behaviors, the highest mean of areas was related to spiritual growth and the lowest mean score was related to physical activity. And then health responsibility, personnel inter relationship, stress management, nutrition have the higher scores subsequently.