Finansal performans ile hisse senedi yatırımcı kararları arasındaki ilişki: BİST üzerine TOPSIS uygulaması
The relationship between financial performance and stock investors' decisions: TOPSIS application on BIST
- Tez No: 488511
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EBRU SAYGILI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal Performans, Oran Analizi, TOPSİS, BIST, Davranışsal Finans, Financial Performance, Ratio Analysis, TOPSIS, BIST, Behavioral Finance
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Finansal performans, işletmelerin ve yatırımcıların gelecekle ilgili kararlarını belirlemede büyük önem taşımaktadır. Firmaların finansal performansları değerlendirilirken çok sayıda değişken göz önünde bulundurulmalı ve bu doğrultuda analiz için uygun bir ortam yaratılmalıdır. Bu çalışmada, Borsa İstanbul (BİST)'da işlem gören imalat sanayi taşa toprağa dayalı sektör firmalarından 2009-2016 mali yılları arasında 21 adet firmaya ait finansal oranlar, çok kriterli karar verme tekniklerinden TOPSIS yöntemi ve hisse senedi fiyatlarına göre karşılaştırılarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın sonucunda, TOPSIS yöntemi ile çıkan sonuçlar ile hisse senedi fiyatları arasında paralel sonuçlar olmadığı görülmüştür. Yatırımcılar yatırım kararlarını verirken finansal oranlardan yararlanmayıp çevresel faktörlerden etkilendiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Financial performance is great importance in determining future decisions of companies and investors. When evaluating the financial performance of companies, several variables must be considered and the analysis should be done in this direction. In this study, Borsa İstanbul (BİST) the financial performance of the traded manufacturing stone land-based sector companies from 2009-2016 belonging to 21 companies between fiscal year, aimed to evaluate against their multi-criteria decision-making techniques of TOPSIS method and stock price. As a result of this study with using the TOPSIS, there is no parallelism between stock prices. It has been observed that investors are affected by enviromental impact rather than using financial balance sheet in the decisionmaking phase.