Belediyelerde 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanun kapsamında iç denetim uygulamaları ve Edirne Belediyesi örneği
Public Financial Management in Municipalities Number 5018 and internal audit applications under the control law and Edirne Municipality sample
  1. Tez No: 488827
  2. Yazar: YÜCEL AYTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERKAN DEMİRAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Denetim, İç Denetim, Belediye, Edirne, Audit, Internal Audit, Municipality, Edirne
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 275
Özet
Günümüzde denetim kavramı tanımlarında kontrol, tahkik, inceleme, yoklama, teftiş, yenileme, muayene, gözlem, araştırma, sınama, gözetleme, gibi denetleme hizmetlerine ilişkin deyim ve kavramlar gelişigüzel kullanılmaktadır. Terminolojideki bu karmaşanın özünde terimlerin çoğu kez eş anlamlı olarak algılanıp, kullanılmasından ötürü ortaya çıktığı düşünülmektedir. Dolayısıyla, toplumsal platformda denetim faaliyetlerinin yürütülmesinde, yetkilerin belirlenmesinde büyük sıkıntılar ortaya çıkmaktadır. Bu çalışma kapsamında denetim türleri, denetim teknikleri, denetim standartları ve iç denetim hakkında bilgiler öncelikli olarak verilmiştir. Kamu kaynaklarının etkili kullanılması, hesap verilebilirlik ve mali saydamlığın sağlanması amaçlanarak 2003 yılında çıkarılan ve yürürlüğe giren 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol kanunu kapsamında kamuda iç denetim sisteminin kurulması ile ilgili düzenlemeler, yasa ile getirilen standartlar, denetim ve denetçilerin yetki ve sorumlulukları, iç denetimin yürütülmesi ve bu düzenlemelerin kamu kurumları açısından önemi ortaya konulmuştur. Dahası bu kanun çerçevesinde belediyelerde iç denetim biriminin kurulması, belediyelerin görev, yetki ve sorumlulukları, organları, iç denetim biriminin örgütlenmesi, iç denetim işleyişi, çalışma planları ve denetiminin yürütülmesi tanımlanmış; Edirne Belediyesi özelinde denetim ve iç denetim sisteminin kurulması, İç Denetim Biriminin görevleri, belediye bünyesinde görev yapan iç denetçilerin görev yetki ve sorumlulukları, denetim faaliyetlerinin yürütülmesi, denetim uygulanması, raporlamaları ile birlikte, belediyelerde, denetim ve denetim sürecinde yaşanan sorunları ve bu sorunlar için çözüm önerileri ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Today, among the definition of audit, it is seen that such phrases and terms related to audit services as control, enquiry, investigation, inspection, supervision, renewal, examination, observation, study, testing and surveillance are randomly used. It is thought that these are generally perceived as synonyms that the confusion has existed. Therefore, there appears big troubles regarding with conducting audit practices and specifying authorization in communal platform. Within the scope of this study, types of audit, audit techniques, audit standards and information related to internal auditing are primarily given. Within the scope of the law no. 5018 Public Finance Management and Control law aiming at using public sources efficiently and ensuring accountability and financial transparency, regulations regarding with foundation of internal audit system in public, standards brought by the law, responsibilities and authority of audits and auditors, enforcement of internal audit and importance of these regulations for public establishments were presented. Furthermore, as part of this law, definitions of foundation of internal audit units in municipalities, authority, tasks and responsibilities of municipalities, their organs, organization of internal audit units, functioning of internal audit and their working plans and enforcement of audit where made. Also, foundation of audit and internal audit system in Municipality of Edirne, tasks of Internal Audit Units, tasks, authority and responsibilities of internal auditors working for the municipality, enforcement of audit practices, implementation of audit and their reporting in addition to problems in audits and audit processes and solution offers for them were presented.