Aile şirketlerinde kurumsallaşmanın önemi ve denetimi: Edirne ili çalışması
The importance and audit of institutionalization of family- owned companies: a research in Edirne
  1. Tez No: 488828
  2. Yazar: ÖZLEM YALÇINTEPE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KIYMET TUNCA ÇALIYURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Şirketleri, Kurumsallaşma, Kurumsal Yönetim, Edirne, Family Owned Companies, Institutionalization, Corporate Governance, Edirne
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 237
Özet
Geçmişte olduğu gibi, günümüzde de hem dünyada hem de ülkemizdeki şirketlerin büyük bir kısmını aile şirketleri oluşturmaktadır. Ancak aile şirketlerinin ömrünün çoğunlukla kurucunun ömrü ile sınırlı kalması hem bu şirketlerden menfaat sağlayan grupları hem de ülke ekonomilerini olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Bu şirketlerin sürekliliğinin sağlanmasında ise en önemli ve vazgeçilmez unsur kurumsallaşmadır. Araştırmanın teorik kısmında; aile şirketleri, kurumsallaşma ve kurumsal yönetim kavramları ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır. Bunun yanında aile şirketlerinde kurumsallaşmanın nasıl yürütüleceği üzerinde durulmuş ve bu sürecin önemli bir parçası olan kurumsal yönetim konusunda dikkat edilmesi gereken adımlar incelenmiştir. Araştırmanın uygulama kısmında ise, Edirne'deki kurumlar vergisi açısından on büyük aile şirketinin kurumsallaşmasını değerlendirmek amacıyla hazırlanmış sorunlardan oluşan bir anket çalışması yüz yüze görüşme yöntemiyle uygulanmıştır. Bunun yanında kurumsal yapıyı tamamlayıcı nitelikte olan kurumsal yönetime yönelik şirketlerin Türk Ticaret Kanunu'nun bu konudaki düzenlemelerine uygunluğu ve Sermaye Piyasası Kurulu'nun konuya ilişkin kurallarına karşı algısı değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda yapılan önerilerle ile bu aile şirketlerinin sürekliliği arttırılarak bölgeye ve bölgesel gelişime katkı sağlaması amaçlanmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen veriler doğrultusunda ise araştırma kapsamındaki şirketlerde oluşturulan kurumsal yapının yönetilmesine yeterli önemin verilmediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
As it has been throughout the history, in our day as well it is observed that a large part of companies in Turkey and other countries are family-owned enterprises. However, family-owned enterprises' existence confines to the founder of the company, that adversely affects national economy and people who benefit from those companies. Institutionalization is the most substantial and irrevocable factor that contributes family companies' sustainability. In theoretical part of the study; family-owned companies, institutionalization and corporate governance as concepts are studied in a detailed way. In addition, how institutionalization will be conducted is dwelled on and important points which are essential for corporate governance are studied. In this study, a questionnaire is conducted with face to face meeting technique at application part and questionnaire is prepared on the purpose of evaluation of first ten major family-owned companies' institutionalization in terms of corporation tax in Edirne. Besides, companies' compliance to Turkish Commercial Code regulations and Capital Market Board of Turkey's are evaluated. Owing to recommendations with the results obtained; with increasing continuity of those family-owned companies, contributing to region and regional improvement is determined. There is no other similar study at this region. According to the results of this data, it is observed in the researched companies that they do not emphasize corporate structure adequate enough.