Sağlık hizmetlerinde kullanıcı katkılarının ilaç tüketimine etkisi: Hastalar ve eczaneler üzerinden bir değerlendirme
The impact of user charges in health services on drug consumption: An evaluation from patients and pharmacists
- Tez No: 488984
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GENÇTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Hizmeti Finansmanı, Kullanıcı Katkısı, Muayene Katılım Payı, İlaç Katılım Payı, İlaç Tüketimi, Health Care Financing, User Charges, Share of İnspection Participation, Share of Drug Participation, Drug Consumption
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Sağlık sisteminin temel işlevi halka sağlık hizmetleri sunmaktır. Hizmet sunulurken sağlık finansmanı üzerine yoğunlaşılmaktadır. Sağlık hizmetleri finansmanında çeşitli finansman kaynakları bulunmaktadır. Bu finansman kaynaklarının bir çeşidi hane halkının sağlık hizmeti kullanımında cebinden yaptığı ödemeler olan kullanıcı katkılarıdır. Bir özel finansman kaynağı olan kullanıcı katkıları cepten ödemeler kapsamında ele alınmaktadır. Bu çalışma kapsamında Türkiye'de mevcut katılım payı uygulamalarına dair hastaların genel değerlendirmeleri, kullanıcı katkısı alınmasıyla ilgili hastaların sağlık hizmeti kullanımları ve ilaç tüketme durumları, eczacıların katılım payı ile ilgili görüşleri değerlendirilmiştir. Bu çalışma hem kullanıcı katkıları literatürüne katkı sağlayacak hem de katılımcıların uygulanan kullanıcı katkısı tutarları hakkındaki görüşlerini ortaya koyacaktır. Çalışma, Türkiye'de konuya ilişkin yeterli çalışma bulunmamasından dolayı oldukça önem arz etmektedir. Araştırmanın evrenini Isparta il merkezindeki 18 yaş üstündeki bireyler oluşturmaktadır. Araştırmada kolayda örnekleme yöntemiyle 410 hasta, 45 eczacıya ulaşılmıştır. Araştırmanın veri toplama aracı olarak literatür taraması sonucunda ve uzman görüşü de alınarak biri hastalara biri eczacılara yönelik olan toplam iki adet olarak geliştirilen“Sağlık Hizmetlerinde Kullanıcı Katkılarının İlaç Tüketimine Etkisi Anketi”kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, hastaların çoğunluğunun muayene ve ilaç katılım payı ödediklerinden haberdar olduğu tespit edilmiştir. Hastaların alınan muayene ve ilaç katılım payını doğru bulmadıkları görülmüştür. Ücret alındığından dolayı hastaneye gitmemeyi tercih eden ve biriken muayene katılım payından ötürü ilacı alamayan bir kesimin olduğu sonucu da bulunmuştur. Geliri düşük olan hastaların ilaç katılım payından dolayı ilaçlarını alamadıkları belirlenmiştir. Eczacıların, muayene katılım payının eczaneye ödenmesini istemediklerini ve hastaların biriken muayene ücretlerinden dolayı ilaçlarını alamadıkları görüşünde olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main function of the health system is to provide public health services and it focuses on health financing to ensure effective interaction between service providers and individuals. There are various sources of funding in health care financing. Payments made by the households in the use of health care services are described as user contributions. User contributions are covered by out-of-pocket payments, which are a private financing resource. This study assessed the general evaluations of the patients in Turkey (participation in examination and drug participation), the health care utilization of patients related to the user contribution, the consumption of drugs and the opinions of the pharmacists on the participation share. This study will contribute to both the user contribution literature and the participants' overall user evaluations of patients and pharmacists. The study is very important because there are not enough studies about the subject in Turkey. The universe of the research is the individuals in Isparta province center. In the study 410 patients and 45 pharmacists were reached with easy sampling method. As a result of the literature survey and the expert opinion,“Questionnaire Effect on Drug Consumption of User Charges in Health Services”, which was developed as a total of two patients, one for pharmacists, was used as data collection tool of the study. According to the research results, the majority of patients were found to be informed that they had received the examination and the share of the drug participation and paid a different amount of examination participation in the different health institution. It was seen that the patients did not find the correct amount of examination and drug participation. As a result, it was found that there was a part of the patient who could not take the medication because of the payment of the attendance. Patients with chronic illness who are on permanent medication and those with low income have been found to be able to reduce their boxes due to additional fees paid per box, while those with low income have not been able to receive their medication due to the share of medication. The pharmacists were of the opinion that they did not want to pay the pharmacy fee and that the patients could not get their medicines because of the accumulation fees.